Новости
українська | русский | english вход | регистрация | забыл пароль


логин

пароль

помнить меня



выслать мне новый пароль

E-mail:

Новости

Общественные организации направили мэру Макеевки свои предложения по улучшению детской и молодежной политики города

30.04.10 | Елена Горгадзе-Кузнецова
Общественные организации Макеевки, работающие с детьми и молодежью, разработали ряд предложений и передали их на рассмотрение городскому голове Александру Мальцеву.
Предложения стали результатом четырех встреч инициативных групп, организованных молодежной общественной организацией «М.АРТ.ИН-клуб» в рамках проекта «Вместе навстречу детству. Активное общество, открытая власть». Проект осуществляется при поддержке Министерства иностранных дел Дании, ПРООН и Творческого центра «Каунтерпарт». Его цель – усилить влияние организаций гражданского общества на развитие города.
В работе инициативных групп приняли участие девять общественных организаций. Среди них:
- Донецкий областной БФ Здоровье нации"
- НГО "Альтернативный молодежный центр"
- БФ "Свет Воскресения"
- Студенческая секция объединенного профкома ДонНАСА
- областная общественная организация "Центр развития и гармонизации человека "Восток"
- БФ "Донбасс против СПИДа детей"
- МОО "М.АРТ.ИН-клуб"
- ЦВДЗМ "Поток"
- федерация джиу-джитсу Донецкой области

НГО, которые активно работают с детьми и молодежью, имеют свой взгляд на положение молодежи и детей в городе. Не во всем эта позиция совпадает с видением руководства города. В частности, в 2008 году общественностью уже был разработан ряд предложений, многие из которых были учтены при составлении городской программы «Молодежь. Семья. Дети». В рамках стратегии были определены 2 направления, требующих особого внимания – «Семья» и «Дети без семьи».

Кроме встреч НГО в рамках проекта также состоялись гражданские слушания, на которых около 100 представители территориальной общины города смогли обменяться мыслями по поводу положения детей и молодежи в городе. Увы, большинство из выводов оказались неутешительными, однако в итоге собравшиеся сошлись на том, что общественности необходимо объединять усилия для того, чтобы помочь городским властям сделать жизнь подрастающего поколения макеевчан более комфортной, интересной и здоровой.

Ниже приводится текст предложений (на украинском языке).


Пропозиції.
Громадські організації міста Макіївки стурбовані становищем дітей і молоді в нашому місті. Протягом 2008-2010 року в громадському секторі існує тенденція поєднуватися, щоб діяти спільно для побудови роботи на благо дитинства. Так, в 2008 році громадськістю було розроблене Бачення дитячої й молодіжної політики на 2010 – 2012 роки, на підставі якого, вже при участі професіоналів з державних служб для дітей, була розроблена Стратегія розвитку дитячої та молодіжної політики Макіївки. Даний документ був використаний при складанні міської комплексної програми «Діти. Молодь. Сім’я.». У рамках стратегії було визначено 2 напрямку, що вимагають особливої уваги – «Сім’я» і «Діти без сім’ї».

В 2010 році із січня група громадських організацій працювала над впровадженням заходів, запланованих у стратегії, проаналізувавши 3 міські програми у відношенні дітей на предмет відповідності баченню громадськості й розробки кроків, що коректують стратегічні завдання в відповідності із сьогоднішніми реаліями.

Таким чином, після проведення 4 зустрічей, громадські організації виробили ряд пропозицій, що викладені нижче.

1. Враховуючи становище дітей з неспроможних родин, також стан середньостатистичної родини в місті та ресурсоємність роботи, спрямованої на поліпшення становища дітей, пропонуємо: розглядати громадські організації як паритетного партнера, установлюючи легальні договірні відносини як у вузькоспеціальних питаннях, так і в загальних питаннях відносно вирішення проблем. На жаль ситуація складається так, що іноді громадські чи релігійні організації сприймаються, як конкуренти, а не як партнери. Ми хочемо створити дієві комунікації між активною громадськістю та державними закладами на користь мешканцям міста.
2. Об’єднати й структурувати ресурси громадських організацій, ініціативних груп, державних програм і структур для здійснення діяльності на благо дітей м. Макіївки. Забезпечити ефективний інформаційний обмін про дії громадських організацій і державних служб, з метою підвищення ефективності роботи на благо дітей, створивши єдиний інтернет-ресурс. Створити на сайті міста окрему сторінку з розміщенням на ній актуальних контактів, видів допомоги та посилань на громадські та релігійні організації міста.
Багато громадських та релігійних організацій міста, мають ресурс для забезпечення кваліфікованої роботи в напрямках, за якими працюють держслужби, але цей ресурс не використовується державними органами і не роздивляється як значимий для міста.
МГО «М.АРТ.Ін-клуб» бере на себе зобов’язання зробити збір та систематизацію інформації про ГО міста та інформації про органи влади та держслужби. Таким чином Громадські організації та державні служби міста будуть мати повне уявлення про послуги один одного. Це дозволить більш ефективно використовувати ресурси один одного.
Частковий список послуг, що надаватимуться громадськими організаціями:
 безоплатне обслуговування вразливих верств населення, надання їм одягу, продуктів харчування й т.п.,
 консультації громадських організацій (ГО) у різних тренінгових і профілактичних програмах
 інформаційні ресурси ГО - газети, листівки й т.п.
 реабілітаційні центри ГО для різних груп населення з можливістю тимчасового проживання, як правило, не обмеженого термінами перебування
 соціальна робота ГО з населенням
 контакти ГО зі специфічними групами населення, на які спрямовані міські програми
 матеріальні ресурси ГО, софінансування міських програм
 людські ресурси ГО при здійсненні спільної діяльності
 медико-соціальні послуги ГО, надання медикаментів, супровід вразливих груп населення при перебуванні в лікарнях (надання їжі, гігієнічних засобів)
 надання юридичних консультацій, супровід в судах, інших органах
3. Звернути особливу увагу на проблему покинутих дітей у місті, використовувати для зниження кількості покинутих дітей механізм, описаний у додатку 1.
На протязі 2009 року 18 матерів залишили своїх дітей для тимчасового перебування в ДБ «Пташеня» із-за неспроможності надати їм належні умови життя (відсутність житла та ін.) 11 дітей так і залишились в дитячому будинку, 7 попали додому. При належному супроводі з самого початку ці 7 малюків могли опинитися разом з мамою в реабілітаційному центрі громадських організацій, дитина в перші місяці могла б мати маму, а місцева влада не витрачала би кошти на їх утримання. Вважаємо, що ще якийсь процент дітей опинився би з матір’ю при належному початковому супроводі.
4. Звернути особливу увагу на проблему дитячих вагітностей, ранніх абортів, захворювань, що передаються статевим шляхом серед неповнолітніх, активно впроваджувати програму християнської етики в навчальних закладах, залучаючи для цього християнські конфесії, що мають сертифікати з християнської етики державного зразка.

Вважаємо, що даний курс необхідний для втілення в освітніх закладах, так як християнська етика є дієвим та визнаним у державі і світі засобом боротьби і профілактики з негативними явищами. 5. Створити діючий громадський орган - коордінаційну раду, для налагодження контакту громадськості з міською владою в питаннях дитинства, молоді та соціальної політики міста. 6. Надати перевагу в наданні приміщень в оренду громадським організаціям для роботи з дітьми й молоддю, особливо у віддалених від центру районах. А також, розглянути можливість часткової чи повної компенсації витрат на оплату оренди цими організаціями, за рахунок коштів місцевого бюджету.
Громадські організації не мають великого ресурсу для використання на адміністративні витрати, тому ця пропозиція нагайна.

Додаток 1. Механізм роботи, для зниження кількості покинутих дітей

 Служба у справах дітей, центр соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, міський відділ охорони здоров’я, ПТУ №19, інші структури, причетні до розв’язку проблеми кинутих дітей, складають договір про спільну діяльність із МГО «Мартин-клуб», яка у свою чергу на договірних основах залучить громадські організації й церкви до практичної допомоги неспроможним матерям і немовлям у м.Макіївка.
 «Мартин-клуб» збирає й структуризує письмову інформацію про ресурси громадськості, створює асоціацію ГО й церков на захист соціального сирітства
 ПТУ №19, МУРЦ, пологові будинку повинні вчасно повідомляти в ЦСССДМ про вагітних, що збираються народити з нестабільним соціальним становищем
 ЦСССДМ направляє соціального працівника для бесіди з жінкою, повідомляє в «Мартин-клуб» про вагітних, й що збираються народити
 «Мартин-клуб» відвідує жінку в пологовому будинку, забезпечує їй підтримку харчуванням, підтримку грудного вигодовування, знаходить у партнерських організаціях тимчасове житло для матерів-одиначок
 Соціальний працівник ЦСССДМ або громадської організації, яка відвідує жінку, складають протокол бесіди з жінкою за погодженою формою, протокол стає невід’ємною частиною документації залишеного маляти (попадає разом з його справою в «Пташеня»)
 ССД має можливість відстежити по наявності протоколу, чи була жінці запропонована підтримка, наскільки обумовлене те, що вона дитину все таки залишила в пологовому будинку.
 «Мартин-клуб» і ЦСССДМ розробляють інформаційні матеріали про можливості соціальної підтримки матерів із групи ризику в Макіївці, надають їх ПТУ №19, МУРЦ, пологовим будинкам у достатній кількості
 ПТУ № 19, МУРЦ, пологові будинку розміщають інформаційні стенди з телефонами ЦСССДМ, «Мартин-клубу», надає кожної матері із групи ризику друковану інформацію про можливості вирішення соціальних проблем
 ЦСССДМ допомагає матерям стати на квартирний облік
 ССД відстежує закріплене житло вагітних-сиріт, залучає через «Мартин-клуб» громадськість (бізнес, церкви) до вирішення проблем з ремонтом непридатного житла




Измени одну жизнь. Поиск семьи для сирот