РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

В Україні посилюють відповідальність за несплату аліментів

18.04.11 | Ольга Артюшенко. Оператор: Юрій Коломієць, Сергій Востріков, Віктор Петренко. | 1tv.com.ua

В Україні посилюють відповідальність за несплату аліментів. Можна втратити квартиру, машину, дачу, залишитися без відпустки за кордоном і навіть потрапити за ґрати, затримавши виплату власним дітям усього лише на місяць. Так каже новий закон "Про виконавче впровадження". Які механізми стягнення, і чи дійсно закон зможе захистити матерів з дітьми від недобросовісності батьків, з’ясовувала Ольга Артюшенко.

Ані колишнього чоловіка, ані аліментів на сина киянка Лариса не бачила тринадцять років. Сама здивувалась, коли дізналась суму боргу. Державні виконавці підрахували - їй винні майже 50 тисяч гривень. В те, що ці гроші від чоловіка можливо отримати, Лариса не вірить.

Лариса, киянка:

- Згідно з законодавством, є примусові роботи аж впритул до арешту на кілька років. Але не пам’ятаю випадку, щоб у нас в Україні таке було.

Аліментників в Україні майже 800 тисяч. Неплатники із досвідом знають: є перевірені способи не



розлучатись із грошима та майном. Адвокат Андрій Чехонадський пояснює: існують цікаві лазівки, якими радо користуються боржники.



Андрій Чехонадський, адвокат:

- Є можливості захистити неплатника аліментів. Наприклад, порадити сплачувати частково. Якщо трішки платити, то права на арешт майна у державного виконавця не виникає.

У Міністерстві юстиції нам роз’яснюють, що цієї юридичної шпарини вже не має. Місяць тому набув чинності закон "Про виконавче впровадження", згідно з яким вже у перший місяць несплати аліментів у повному обсязі боржник може чекати на візит державного виконавця. Часу на добровільну сплату боргу більше не дадуть.

Геннадій Стаднік, заступник Міністра юстиції України:

- Державний виконавець, як тільки йому надійшов виконавчий документ, має одразу накладати арешт на майно відповідача. Якщо вся сума не буде погашена, то маємо подавати до суду про притягнення його до кримінальної відповідальності.

До того ж, за новими правилами, держвиконавці матимуть необмежений доступ до баз БТІ, ДАІ та земельного кадастру. Так буде легше дізнатися про майно неплатників.

У Запоріжжі правоохоронці винайшли власний спосіб боротьби з боржниками. Зробили на своєму сайті дошку ганьби із фотокартками неплатників аліментів. Вже через кілька днів троє з них знайшлись. Першого спіймали, коли перевищив швидкість, другий - реєстрував нову машину. Ще один погодився сплатити всю суму, аби тільки із сайта прибрали фото.

Олександр Харіна, начальник відділу громадянства ГУ УМВС України в Запорізькій області:

- И в течение трех дней, на четвертый, три человека были сняты из этого списка. Естественно, в этот список попали не все разыскиваемые, которые находятся в подобном розыске. Это те, по которым обычные методы работы в прошлом году не дали своих результатов.

Якщо є борг - ані кроку з України. Мін’юст обіцяє: боржникам заборонять виїзд за кордон. Проте, як розрахуються ті, у кого, офіційно, немає жодно майна - питання, на яке новий закон відповіді не дає

Вiдео за посиланням:

http://1tv.com.ua/uk/news/2011/04/15/4665

коментарі

новий коментар