РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

У Тернополі відкрили «Вікно життя», щоб матері не викидали на смітники дітей

05.01.11 | Західна інформаційна корпорація | www.civicua.org
У Тернополі неподалік входу у приймальне відділення пологового будинку при 2-ій міській лікарні відкрили перше в області «Вікно життя». Це спеціальний пункт, де матері можуть анонімно залишати свою небажану новонароджену дитину.

Про це повідомила 24 грудня голова Тернопільського обласного благодійного фонду «Вікно життя» Ірина Жигунова.

Залишити малюка можна цілком анонімно. Вікно відкривається ззовні. За 8 хв. після того, як туди потрапляє дитина, лікарі та медсестри, які чергують у приймальному відділенні цілодобово, отримують спеціальний сигнал і спускаються, аби забрати її. Мати при цьому залишається повністю непоміченою. Місце, де обладнане «Вікно життя», малолюдне. Там немає камер, і ніхто, якщо прийде мама й відкриє його, не буде стежити за нею чи запитувати особисті дані.

«На Тернопільщині проблема матерів із неблагополучних сімей, які не мають змоги чи бажання виховувати новонароджену дитину, надзвичайно актуальна. Лише останнім часом було кілька випадків, коли жінки покидали немовлят на смітниках, залізничному вокзалі. Ми хочемо дати цим дітям шанс на життя. Звісно, краще, щоб матері залишали їх біля себе, піклувалися і виховували. Однак в іншому випадку нехай краще принесуть у «Вікно життя», – зазначила Ірина Жигунова.

У планах благодійного фонду – відкрити у Тернополі спеціальний центр, куди зможуть цілком анонімно прийти матері, які вагаються, залишити чи покинути дитину. Таким жінкам нададуть консультацію психолога та юриста, інші фахівці при потребі допоможуть із пошуком житла, роботи тощо.

Крім того, Ірина Жигунова сподівається, що у недалекому майбутньому «Вікно життя» з’явиться у райцентрах. Тернопільський підприємець, який змонтував конструкцію, готовий допомогти встановити подібні в інших пологових будинках області – усе заради того, аби немовлята залишалися живими.