РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

Жінки страждають від домашнього насильства більше, ніж від пограбувань, зґвалтувань і в автомобільних катастрофах, разом узятих.

22.12.10
Ці дані підтверджують результати дослідження GFK Ukraine, які проводилися впродовж листопада-грудня 2009 року, на замовлення «Програми рівних можливостей і прав жінок в Україні». Яка ситуація в Донецькій області? Про випадки насильства в сім’ї, нововведення щодо кривдників, про заходи, які проводитимуться в рамках кампанії «Стоп насильству!» журналісти змогли дізнатися 2 грудня 2010 року під час пресу-туру до Донецького притулку для жертв домашнього насильства.

Про те, як тривала щорічна кампанія «16 днів без насильства» в Україні в 2010 році розповів менеджер проекту ЄС «Права жінок і дітей в Україні – комунікаційний компонент» Валерій Яхно: «Завдяки нашим партнерам по всій країні, регіональним та місцевим органам влади, а також неурядовим організаціям, ця кампанія щорічно проводиться у більш ніж 12 областях. Зокрема, в Києві, Криму, Донецьку, Харкові, Херсоні, Хмельницькому, Одесі, Полтаві, Миколаєві, Ужгороді, Вінниці, Житомирі. Кампанія включає широкий спектр заходів: прес-конференції, круглі столи, майстер-класи для студентів, працівників неурядових організацій, міліції, радіо, телебачення, вуличні заходи, театральні конкурси …» Крім того, менеджер проекту акцентував на важливості профілактики і запобігання випадкам насильства в сім’ї: «Сьогодні мій заклик буде простим: не мовчіть про домашнє насильство – говоріть! Не терпіть насильство - дзвоніть на гарячу лінію:

Як тривала Всеукраїнська кампанія «16 днів без насильства» в Донецькій області, та які завдання перед собою ставили її організатори, розповіла начальник відділу у справах сім’ї, молоді і гендерної рівності Управління у справах сім’ї, молоді ДОДА Наталія Костенко: «Третій рік ця акція носить назву «СТОП насильству!» Наше головне завдання – формування нетерпимого ставлення до насильства, розробка дієвих механізмів, запобігання, призупинення та подолання насильства».

Стосовно ситуації у Донецькій області експерт зазначила: «За 9 місяців поточного року, до всіх суб’єктів реалізації закону про запобігання насиллю в сім’ї звернулося більше 8 тисяч осіб в Донецькій області. 90% з цих звернень – жінки, 2% - діти, 3, 5 тисяч осіб, які здійснюють насильство, поставлені на облік.

Змінюється форма насильства – раніше фіксувалося здебільшого фізичне насильство, сьогодні ж ми маємо безліч фактів психологічного. Майже дві тисячі – здійснювали фізичне насильство, а понад півтори тисячі – психологічне. Що стосується економічного насильства, то можна сказати, що часто ці ситуації, пов’язані з різними категоріями сімей. Це не лише чоловіки і дружини, це ще і батьки-пенсіонери. В свою чергу, кількість звернень до різних органів останнім часом зросла, але кількість поставлених на облік протягом цього року знизилася».

У Донецькій області існують 4 центри допомоги жертвам насильства, 3 з них державні. Це Центр соціально-психологічної допомоги; медико-психологічній центр, який надає спектр послуг, пов’язаних з медикаментозним лікуванням; кризовий центр Регіонального центру материнства і дитинства, який вже більше 8 років працює з проблемами, що пов’язані з сексуальним насильством; регіональний кризовий центр «Жінка для жінки», який створений при громадській організації Обласної ліги ділових і професійних жінок. Цей центр надає послуги на громадських засадах, і сюди теж звертаються безліч осіб, які зіткнулися не лише з проблемою насильства в сім’ї, але і з проблемою торгівлі людьми. Наталія Костенко також повідомила, що зараз проводиться робота над програмою, яка створила б умови для роботи з тими особами, які здійснюють насильство.

Про особливості роботи Центрів соціальних служб у справах сім’ї розповіла начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи Донецького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Людмила Буркаль: «Специфіка діяльності ЦСССМ полягає в тому, що ми надаємо безкоштовні, конфіденційні, анонімні послуги всім, хто звертається до нас по допомогу. У Донецькій області система соціальних служб складається з 52 центрів. Ми надаємо як профілактичні послуги, так й індивідуальну допомогу. Число людей, які приходять до нас в подібних ситуаціях, з кожним роком зростає. Так, в 2000 році це були поодинокі випадки. На сьогоднішній день вже офіційних звернень більше 700, з них дітей – 100-140 на рік. Хочу зазначити, що дуже ефективним є саме анонімне надання послуг. Кожна людина може просто прийти і розповісти про свою проблему і попросити підтримки».

У 2006 році в Донецьку був відкритий центр соціально-психологічної допомоги. Фінансується він з бюджету Обласної ради. Спочатку цей центр планувався як притулок для молодих людей у віці від 18 до 30 років, які опинилися в складних життєвих обставинах, але сьогодні на його території знаходяться і діти з мамами. Одночасно в центрі можуть проходити реабілітацію 15 осіб, курс складає не більше 90 днів. Детальніше про роботу центру розповів його директор Андрій Ковальов: «Потрапляючи сюди, із постраждалими від насильства працюють психологи, соціальні працівники, ми надаємо житло і юридичні послуги, всіляко допомагаємо, щоб згодом ці люди увійшли до соціуму вже реабілітованими. За 4 роки існування центру, у нас побувало 449 осіб. Центр розрахований на прийом 15 клієнтів водночас, але є і додаткові місця. Установа працює на 100% - місць вільних ніколи не немає. За 2010 рік у нас побувало вже 104 людей.

Буває, що до нас звертаються люди кілька разів. Начебто проблема вирішена, подружжя згодне знову жити разом, але відбувається якийсь конфлікт і ситуація повторюється. Відсоток повернення не більше 2%. У 2010 році зі 104 осіб повернулися лише двоє. У нашому центрі мами живуть з дітьми різного віку. Трапляється, що до нас потрапляють і похилі. Та ми працюємо не лише з тими, хто знаходиться у нас в центрі, але і виходимо на тих, хто чинить насильство. Якщо необхідно, ми підключаємо міліцію і прокуратуру».

В заходi також взяли участь представники Мережi привозахисних дитячих центрiв Долнбасу, якi надають допомогу жертвам насильства. За словами представницi МГО «М.АРТ.ІН-клуб», Олени Горгадзе-Кузнецової, в своїй повсякденній роботі правозахиснiй органiзації дуже часто доводиться стикатися з наслідками насильства в родинах. Нажаль, діти, які стали його жертвами дуже часто зазнають серйозного стресу та потребують психологічної терапії та тривалої реабілітації.
По відношенню до дітей такі вчинки мають іноді зовсім непередбачуваний та брутальний характер – адже вони найбільш беззахисні члени суспільства і про насильство, скоєне проти них ми дізнаємося або раптово, або через тривалий час після скоєння такого злочину.

- Серед сьогоднішніх вихованців правозахисного дитячого готелю є діти та молоді люди, яких били в родинах, які стали жертвами сексуальної експлуатації, одна з дівчат ледь не померла від виснаження через те, що мати відмовилася її годувати.
Близько 45% дітей, які потрапляють до нашого центру тим чи іншим чином постраждали від насильницьких дій.

З такими дітьми дуже важко проводити реабілітаційну роботу. Сьогодні в окремих випадках ми запрошуємо фахівця – дитячого психолога, психотерапевта. Також вже більш ніж півроку один раз на тиждень «Дитячого села» відвідує музичний терапевт, - розповiла представниця правозахисного центру.

Довідка:
Щорічна національна інформаційна акція «16 днів проти насильства» є частиною національної кампанії «Стоп насильству!» та проходить щорічно з 25 листопада по 10 грудня у цілому світі. Завданнями кампанії є боротьба з насильством щодо жінок, дітей, насильства в сім’ї.
Згідно з результатами дослідження, здійсненного на замовлення «Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні»:
• 44 % українців стикались в своєму житті з насильством в сім’ї;
• 30% респондентів зазнавали насильства в сім’ї до 18 років;
• 29% респондентів – після досягнення повноліття.
• Жінки частіше потерпають від насильства в дорослому віці (33% проти 23% чоловіків), в той час як чоловіки – у віці до 18 років (34% юнаків проти 27% дівчат).