РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

Соцiальний будинок "Маленька мама" прийняв своїх перших мешканок

15.12.10 | Олена Горгадзе-Кузнецова
За легендою, Святий Миколай дарує слухняним малюкам солодощі. Декому цього року пощастило ще більше – троє новонароджених малюків зустрічатимуть зимові свята в затишному будинку, разом зі своїми мамами. Хоча нещодавно, вони стояли за півкроку до того, щоб опинитися в сиротинці.

В листопаді 2009 року ГО «М.АРТ.ІН-клуб» придбала будинок неподалік від реабілітаційного центру «Дитяче село». Через рік реконструйований будинок відкрив свої двері першим мешканцям та став першим закладом в Донецькій області, що працює у форматі соціального гуртожитку матері та дитини.

- Наш дiм став першим соцiальним будинком в Донецкiй областi, що орiєнтований на допомогу саме молодим мамам з немовлятами, але я знаю, що вже скоро аналогiчнi центри готуються до вiдкриття нашими партнерами, громадськими органiзацiями з Донецьку та Марiуполя. Працюючи у форматi мережi, ми створюємо єдиний стандарт роботи таких соцiальних центрiв. Вивчення ситуації показало, що бiльшiсть молодих жiнок, що звертаються по допомогу, мають схожi труднощi, тому й алгоритм їх вирiшення має бути вiдпрацьований. Дуже часто йдеться про пробiли, пов’язанi з вiдсутнiстю родинного виховання у самих молодих мам, - розповiла керiвник ГО «М.АРТ.ІН-клуб» Вікторія Федотова.

Довго вигадувати назву для нового будинку не довелось. «Маленька мама» - саме так називають в організації молодих дівчат, що стають матусями, часто ще не встигнувши подорослішати та встати на ноги. Для багатьох з них – це нелегка задача.

Більше 80% матерів, які відмовляються від своїх новонароджених дітей – соціальні сироти, або особи з числа сиріт. Молоді мами не мають необхідного життєвого досвіду, підтримки, не в змозі облаштувати свій побут для виховання дитини. Як наслідок – вони змушені відмовлятися від своїх дітей, залишаючи їх в пологових будинках та будинках малюка.

За останні 5 років через «Дитяче село» вже пройшли 14 дівчат вразливої категорії, які народили в дуже ранньому віці. Досвід роботи з ними показав, що наявність підтримки та доброзичливого ставлення дає можливість таким дівчатам нормально виховувати дітей. Якщо втручання соціальних працівників відбувається невдовзі після пологів, як правило, вдається налагодити грудне вигодовування, що дуже важливо як для малюка, так і для його матусі – утворюється міцний психоемоційний зв’язок.

Новий соціальний готель може прийняти трьох матусь та трьох малюків. Тривалість перебування жінок в його стінах не обмежена. Виховна робота здійснюватиметься цілодобово – разом з жінками в готелі мешкатиме родина-наставник. Соціальний педагог, її чоловік та новонароджена дитина своїм прикладом вчитимуть молодих жінок побутовим навичкам та моделям родинної поведінки. Ірина Королець – довгий час працювала вихователем у реабілітаційному центрі «Дитяче село», останні два роки – керівником центру. Її чоловік часто допомагав Ірині в роботі, деякий час також стажувався в якості вихователя в «Дитячому селі». Ідея поєднати виховання молодих матерів та відпустку по догляду за дитиною стала невипадковою. Визнана кращим соціальним робітником Макіївки 2009 року, Ірина дуже не хотіла полишати роботу на тривалий час. Одночасно адміністрація «М.АРТ.ІН-клубу» довго не могла знайти вдале вирішення проблеми нагляду та виховання в соціальному материнському гуртожитку – з одного боку це повинен бути цілодобовий, з іншого – досить делікатний та ненав’язливий формат. Поєднання «декретної» відпустки Ірини в «Дитячому селі» з можливістю реалізувати інноваційну виховну модель в «Маленькій мамі» стало ідеальним вирішенням проблеми.

- Поява власної дитини вдвiчi полегшила мою працю. Вiдтепер менi майже не треба нiчого пояснювати - я просто роблю свою справу, а дiвчата наслiдують мою поведiнку. Я не пояснюю, як треба заспокоювати маля, коли воно плаче, я просто беру на руки свою донечку, i дiвчата роблять те саме, каже соціальний педагог, наставник соціального будинку "Маленька мама" Ірина Королець, - Дуже багато уваги ми приділяємо грудному вигодовуванню на налагодженню тісного психоемоційного зв’язку між маттусею і немовлям. Ми цілком свідомо відмовилися від запропонованого нам телевізора. Весь свій вільний час дівчата присвячують дітям та домашнім справам. Крім того ми багато чого робимо своїми руками - вишиваємо, плетемо дитячі речі, одна з дівчат шиє дитячу постільну білизну. Навесні плануємо працювати в саду.

На вiдкриття завiтали представники мiських соцiальних служб - начальник міської служби у справах дітей Олена Капустiна, начальник відділу у справах молоді макіївського міськвиконкому Оксана Соколова, та представниця міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталя Человечко.

- Безумовно, профілактика відмов від немовлят - це дуже важлива і актуальна робота. Ми щасливі тим, що громадські організації займають у цьому питанні таку активну позицію. Відкриття такого центру - дуже корисне для нашого міста. Сподіваюсь, що завдяки цьому будинку покинутих немовлят стане менше, - каже начальник служби у справах дітей міської міської ради Олена Капустіна.

Звичайно ж були i подарунки. Донецький мiський благодiйний фонд "Доброта" подарував "Маленькiй мамi" та "Дитячому селу" тону картоплi та два десятки гарненьких конвертыв для новонароджених ! тих самих, в яких вiдтепер будуть прибувати до нової оселi її маленькi мешканцi. Вiд благодiйного фонду "Розвиток України" вихованцi обох центрiв отримали солодкi подарунки та чудовi гiгiєнiчнi набори. А постiйний партнер «М.АРТ.ІН-клубу» та спiворганiзатор вiдкриття нового соцiального будинку, - Донецький прес-клуб, подарував набiр ВЕЛИКИХ i дуже актуальних для обох центрiв каструль.