РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

Нові володіння - нові сподівання

05.11.10 | Олена Горгадзе-Кузнецова
3 листопада. 12:30 – точка відліку нового етапу у житті МГО «М.АРТ.ІН-клуб». Саме з цієї хвилини можна впевнено казати про розвиток нового напрямку роботи громадської організації – трудової терапії. Чому раптом так? – Тому що організація нарешті придбала те, про що довгий час могла лише мріяти – ФЕРМУ, працювати на якій будуть вихованці реабілітаційних центрів «М.АРТ.ІН-клубу».
Ідея створення підсобного господарства, яке дало б змогу покращити якість харчування дітей та молодих людей, які живуть у «Дитячому селі», а також дасть змогу реалізувати масштабний план організації трудового виховання дітей, вже давно була в планах керівника організації Вікторії Федотової.
- Ми і раніше намагалися привчати дітей до праці. Усі вихованці «Дитячого села» без проблем виконують будь-яку домашню роботу. Навіть малеча у нас вміє і суп зварити і хліб спекти. Діти повністю обслуговують себе самі. Звичайно ж в домі є дорослі, які допомагають, але робота вихователя полягає саме в тому, щоб навчити, а не зробити щось за дитину. Останнім часом «Дитяче село» помітно подорослішало. В домі багато підлітків 14-18 років, для яких прості хатні справи – це «замало драйву». Аби діти не нудьгували, аби вони мали поле для особистісного зростання, ми давно планували організувати для них щось на кшталт ферми – місця, де вони могли б працювати, створювати щось власними руками, - розповідає Вікторія Федотова.
У планах організації – не лише обробка 10 соток землі у мальовничому місці на окраїні Макіївки, але й спроба долучити молодь до тваринництва. Вихованці «Дитячого села» вже мають досвід догляду за козами та курками, цього разу в планах придбання однієї чи кількох корів, можливо також птиці.
- Для наших реабілітаційних центрів, яких вже можна сказати два – «Дитяче село» та соціальний гуртожиток для самотніх соціально вразливих матусь з немовлятами – це господарство може стати не лише джерелом отримання якісних «домашніх» харчів, але й надасть можливість навчитися працювати на землі. У майбутньому для багатьох з цих дітей та молодих людей цей досвід може стати дуже корисним, - ділиться планами пані Федотова.
Сьогодні у «Дитячому селі» та в соціальному гуртожитку для самотніх мам мешкають більше 20 клієнтів організації. Здебільшого це молоді люди віком від 14 до 20 років. Є серед вихованців і немовлята. Декілька клієнтів – дорослі люди, які тим не менш потребують соціальної підтримки.
Ще рік тому середня чисельність вихованців реабілітаційно-тренінгового центру становила від 9 до 12 дітей. З початком роботи проекту «Мережа правозахисних дитячих центрів Донбасу», який триває вже півтора роки, кількість клієнтів стрімко зросла. Сьогодні, не дивлячись на стабільне фінансування, все важче стає забезпечити гідні умови існування у центрі. Харчування, витрати на лікування та профілактику, господарські потреби, ремонт будинку, реконструкція будівлі соціального гуртожитку – все потребує неабиякого ресурсу. Отже можливість забезпечувати центри харчами «власного виробництва» зможе допомогти вихованцями покращити свій раціон та збагатити його білковими продуктами, за цінами на які вже не встигають навіть бюджети родин із «середнім» доходом.

- Із досвіду наших партнерів – притулку церкви РЕМА ми знаємо, як непросто мотивувати наших клієнтів дбати про когось чи про щось. Задача номер один – це навчити їх хоча б обслуговувати самих себе. Але ми впевнені, що при правильній організації роботи, наша ферма зможе давати непогані врожаї. І мова не лише про картоплю чи молоко, - найцінніший врожай – це той досвід, який буде робити наших дітей життєздатнішими, міцнішим та працьовитішими, - розповідає вихователь «Дитячого села» Лариса Сівекіна.
Наразі на старенький будинок чекає невеликий ремонт. А вже навесні, сподіваються автори ідеї, тут закипить робота у городі.