РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

Ми повернулися з відпочинку!

10.08.10
Завершився шестиденний наметовий табір «Літній дім», який вже за сталою традицією організовує громадська організація «М.АРТ.ІН-клуб» для вихованців реабілітаційного центру «Дитяче селище» та для своїх клієнтів.
Майже тиждень на березі мальовничого озера у сосновому лісі провели цього року юні жителі правозахисного дитячого готелю, клієнти організації, які зараз живуть самостійним життям та команда іноземних волонтерів. Разом з працівниками «М.АРТ.ІН-клубу» та партнерською організацією «Схід» («ВОСТОК»), яка приєдналася до табору, кількість його мешканців склала майже 70 осіб.

Цього року табір міг не відбутися через надзвичайну спеку. Через кілька днів після повернення, стало відомо, що влада Донеччини заборонила в’їзд до лісів через високу пожежну небезпечність. Насправді цього року навіть у лісі важко було сховатися від надвисокої температури. Тому особливу увагу цього року організатори приділили саме безпеці перебування дітей у лісі та їхньому екологічному вихованню.

Екстремальні табори, де їжа готується на вогнищі, а дах над головою заміняють намети, - вже відпрацьована методика роботи з соціальними сиротами в «М.АРТ.ІН-клубі». Такі поїздки виправдовують себе – саме в спартанських умовах на лоні природи так звані «складні» підлітки мають змогу проявити себе, реалізувати ті свої якості, які в місті просто не використовуються. Коли такі діти починають відчувати себе сміливими, сильними, кмітливими і, головне – потрібними, багато чого змінюється в їхньому ставленні до себе та до оточуючого світу.

Вже другий рік поспіль в організації наметових таборів задіяні іноземні волонтери. Участь молодих людей з різних кінців світу додає елементів екзотики та пізнавальності до розкладу реабілітаційного табору. Міжкультурне спілкування, країнознавчі презентації, можливість вивчити кілька фраз мовою далекої країни, побачити її танець, почути пісню, просто дізнатися про спосіб життя тамтешніх людей – все це викликає не аби яку цікавість з боку дітей. Цього року в межах спільного проекту з громадською організацією «СВІТ-Ukraine» до табору з благодійною місією приїхали молоді люди з Індонезії, Чехії, Південної Кореї, Польщі та Колумбії. Після закінчення наметового табору кілька молодих людей висловили побажання повернутися до України знову і працювати в якості волонтерів у «Дитячому селі». Дехто перейнявся ідеєю реабілітації знедолених дітей, і висловив власні ідеї з цього приводу.

Кешіа Вуландарі, Індонезія:
- Мене дуже вразило спілкування з дітьми та з командою «М.АРТ.ІН-клубу». Я вірю, що колись створю схожу організацію у себе на батьківщині. Я давно вже мала ідею зробити щось соціально значуще для людства, для своєї країни, але тепер я маю дуже переконливий приклад перед очима. Знаєте, а якщо навіть у мене не вийде створити щось настільки масштабне, я обов’язково всиновлю дитину-сироту.

Нинішній табір мав окрім іншого ще й місію екологічного виховання дітей. Макіївські колеги з центру розвитку і гармонізації людини «Схід» («ВОСТОК») запропонували провести спільну акцію з прибирання лісу та розміщення в ньому стендів з закликами до відпочивальників берегти природу.
За два дні роботи волонтери «ВОСТОКУ» та «М.АРТ.ІН-клубу» разом з дітьми зібрали більше двох тракторних прицепів сміття, вичистили 3 стихійних звалища у лісі, які з’явилися цього року. Після завершення цієї роботи на деревах залишилися таблички, мета яких – не допустити виникнення нових звалищ під соснами. Мету цієї акції найповніше змогли усвідомити діти, які відпочивають в цьому лісі вже не вперше. Приїжджаючи знову, помічаєш, чи брудніше став ліс за рік, чи більше з’явилося сміття на берегах озера. Відвідуючи одне і те саме місце кілька років поспіль, починаєш відчувати відповідальність за те, які сліди ти після себе залишиш. Саме таку думку висловлювали діти. А ще їм було дуже прикро розуміти, що всі ті усміхнені дорослі, які так саме стояли наметовими таборами навкруги, дбайливо збирають своє сміття у поліетиленові пакети з під їжі та відносять ці пакети під сусідню сосну. Хочеться вірити в те, що вихованці правозахисного дитячого готелю отримали надійне щеплення проти екологічного нігілізму.

Однак більш за все дітям запам’яталося звичайно ж не це. Націкавішими для них виявилися розваги, організовані волонтерами та працівниками «М.АРТ.ІН-клубу». Серед найбільш яскравих – «Лавка чудес»: конкурс, в якому за виконані завдання кожен учасник отримував майже справжні гроші-мані, заякі у чудесній крамниці можна було купити справжнісінькі солодощі, напої та інші приємні дрібнички. Також запам’ятався вже традиційний нічний квест. Цього року для того щоб знайти закопаний в нічному лісі скарб, трьом командам довелося, діставати кокосові горіхи з сосен, годувати суперників, будувати великі пісочні замки, визволяти з середини озера викрадену драконом принцесу, брати участь у справжній кориді, демонструвати свої вокальні, інтелектуальні таланти, витривалість та фізичну силу. Як не дивно, і цього разу перемола дружба. Хоча одна з команд і випередила дві інші біля омріяного «хрестика на карті» і першою взялася викопувати скарб, цукерки, які опинилися всередині скрині, їли всі разом.

Кульмінаційним дійством всього табору стала сальса в один з останніх вечорів. Справжній вчитель сальси – колумбійський волонтер Алехандро Торрез буквально запалив нічний ліс пристрасним танцем. Всі від мала до велика танцювали до нестями. Не втрималися навіть сусіди – цього вечора на звуки латиноамериканської музики завітало багато гостей.

Сумно було повертатися з лісу. Здається, залишилися б там назавжди. Ну де ще так гостро відчуваєш себе вільним, сильним і красивим як не серед високих струнких дерев, біля дзеркальної гладі прозорої прохолодної води, дихаючи на повні груди нпоєним сосновим ароматом повітрям. Нажаль, для багатьох клієнтів правозахисного готелю ця поїздка стала єдиною можливістю оздоровитися цього року. Але що вдієш? – Все хороше колись закінчується. Залишається лише чекати наступного року.