РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

Тренінг для НУО на Азовському узбережжі

05.07.10
Три дні на Азовському узбережжі стали вдалим експериментом – в межах наметового табору відбувся тренінг для робітників, які працюють в області реабілітації та правозахисту дітей, котрі опинилися без підтримки родини. Одночасно під час тренінгу проходили заняття для дітей та підлітків, які є клієнтами Мережі правозахисних дитячих центрів Донбасу.

В рамках проекту Європейського Союзу по правах жінок та дітей в Україне, завдяки підтримці Консорціуму SAFEGE спеціалісти громадських організацій привезли свій унікальний досвід для того, щоб поділитися ним з колегами та партнерами. Під час тренінгу відбулися презентації багатьох різних методик роботи з дітьми: форум-театр, реабілітаційний туризм, спортивна практика, розважально-пізнавальні змагання – лише деякі з них. Тренінг розпочався з презентації роботи притулку «Республіка «Пілігрим», який гостинно відкрив свої двері для відвідувачів. «Пілігрим» працює вже більше 10 років і активно допомагає безпритульним дітям, багато з яких мають різні хімічні залежності. Останнім часом засновник притулку – благодійний фонд «Пілігрим» розвиває сімейні форми виховання. Притулок може одночасно допомагати 70 дітям. Маючи сталі традиції та власну філософію виховання, «Республіка «Пілігрим» рятує дітей, яким ніхто окрім них допомогти не береться. Гостей цікавило все – від розпорядку дня до документообігу у притулку. Після екскурсії «Республікою «Пілігрим» представники інших організацій також коротко розповіли про свою роботу.

Прибувши до наметового табору, учасники отримали можливість продемонструвати власні напрацювання на практиці. Розповідь про роль спортивної практики в реабілітації соціальних сиріт тренер Сергій Федотов супроводжував безпосередньо вправами. Таким чином соціальні робітники мали змогу не лише поповнити арсенал теоретичних уявлень, але й на практиці відпрацювати нові знання. Тетяна Карпухіна привезла до табору презентацію ярмарку. Діти та дорослі учасники виконували кумедні завдання і заробляли таким чином валюту ярмарку – «смайлики». Потім все зароблене можна було обміняти на приємні дрібниці у відкритій спеціально з цього приводу крамничці.

Особливу увагу учасників привернула техніка форум-театру. Вуличний театр, вигаданий бразилійцем Аугусто Боалем був покликаний допомогти пригніченим співвітчизникам повстати з колін та розпочати глобальні соціальні зміни у країні. Його принцип – підказати жертві насильства, де є вихід з ситуації, залучаючи до гри у вуличній виставі глядачів, та надаючи їм можливість замінювати собою акторів та змінюючи перебіг подій. Багато з представників НУО зацікавилися цією технікою та висловили бажання використовувати її у своїй практиці.

Яскраве враження залишилося в жителів табору після вечірнього квесту. Збуджені та заінтриговані дві команди на швидкість долали перешкоди, виконуючи інтелектуальні та фізичні завдання. «Червоні кобри» на кілька десятків секунд перемогли «Синіх бізонів», завоювавши кубок квесту – ящик цукерок. На щастя, переможених не залишилося, тому що солодощі рівномірно розповсюдилися всім табором і підсолодили розчарування тих, хто прийшов до фінішу другим.

Тепле море, літнє сонце, приємне спілкування, та безліч корисної інформації – таким було наповнення цих трьох днів для активістів громадських організацій.