РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

Кращий соціальний робітник Макіївки працює у правозахисному дитячому готелі!

29.04.10
Сьогодні мешканці «Дитячого селища» відвідали урочисту церемонію нагородження переможців міського конкурсу «Я – молодий лідер Макіївки».

Дітлахи приїхали до театру юного глядача не дарма – окрім святкового концерту та яскравого видовищного свята на них тут чекала іще одна важлива подія – в номінації «Соціальний робітник» кращою було визнано Ірину Королець – керівника реабілітаційно-тренінгового центру «Дитяче селище».

Свою нагороду 23-річна Ірина отримала за те, що за п’ять багатих на події років пройшла шлях від воолнтера до керівника притулку, реабілітацію в якому проходять в середньому 40 дітей та підлітків за рік.

Іра прийшла працювати до МГО «М.АРТ.ІН-клуб» 2005 року, спочатку в якості волонтера , а незабаром – вихователя у реабілітаційно-тренінговому центрі «Дитяче селище». Перші побоювання, пов’язані з юним віком нової виховательки розвіялися відразу після того, як 19-річна дівчина показала себе як зрілу особистість, яка дуже швидко вчиться новому, активно і з ентузіазмом виконує свою роботу та займається самоосвітою.

Однією з головних переваг Ірини стало щире бажання працювати у соціальному проекті та допомагати знедоленим дітям. Це бажання допомогло їй подолати всі складнощі, які були пов’язані з браком життєвого досвіду та деяких необхідних навичок.

- Спочатку мені було боязно, - зізнається вона, - адже того часу я навіть готувати не вміла, а в домі – 10 голодних ртів. Але діти самі мене всього навчили. Так, саме хлопці вчили мене пекти хліб та варити їх улюблений суп, - сміється тепер над своює колишньою недосвідченістю Іра.

Стрімкий професійний розвиток підкріплювався професійною освітою – 2006-2009 Ірина отримала освіту психолога, що відчутно відбилося на якості її роботи. Саме цим і було обумовлено те, що будучи наймолодшим на той час членом команди вихователів «Дитячого селища», саме Ірина Королець стала спершу старшим вихователем, пізніше старшим соціальним робітником, а сьогодні – керівником реабілітаційно-треннгового центру «Дитяче селище». Тут і раніше працювало багато молодих вихователів та волонтерів, але не для всіх із них робота у соціальному проекті стала професією.

На цей час Ірині підпорядковуються четверо вихователів, музичний терапевт. Реабілітацію в «Дитячому селищі» проходять одночасно в середньому 10-15 дітей. За рік допомогою реабілітаційно-тренінгового центру користуються 35-40 дітей та підлітків.

Сьогодні РТЦ «Дитяче селище» працює також в форматі правозахисного готелю, надаючи своїм маленьким клієнтам окрім соціальних ще й юридичні послуги. Це унікальний формат не лише для Макіївки, але й для України в цілому, тому стандартизація роботи та налагодження внутрішніх процесів в проекті – творче завдання.

Крім того, одним з нововведень у житті «Дитячого селища» стало те, що кілька років тому воно стало приймати не лише дітей та підлітків у кризовому становищі, але й молодих (часто неповнолітніх) матерів, які опинилися без даху над головою та коштів на існування. Реабілітація молодих мам – ще одна з важливих нестандартних задач, які лягли на плечі керівника реабілітаційно-тренінгового центру. Сьогодні в стінах одного притулку доводиться враховувати потреби як дітей-сиріт, так і соціально вразливих молодих породілль та їх немовлят. З цим викликом Ірина впоралася успішно. Завдяки її турботливій участі молоді жінки мають змогу адаптуватися до своєї нової ролі. У будинку вже з’явився «інститут наставництва та передачі досвіду», коли більш досвідчена матуся своїм прикладом допомагає навчитися необхідних навичок своїй сусідці. Особливу увагу в роботі з молодими мамами приділяють грудному вигодовуванню.

Юні вихованці «Дитячого селища» відвідують заняття в школах та училищах, самостійно себе обслуговують, займаються хатніми справами (перуть, прибирають, готують їжу, печуть хліб, частково закупають продукти, підтримують порядок у дворі). Всі ці процеси потребують пильного контролю, оскільки навчити дітей самостійно виконувати всю цю роботу – набагато більш складна задача, аніж організувати виконання цієї роботи за них дорослим персоналом. З цією задачею Ірина Королець та команда вихователів, які працюють у «Дитячому селищі» справляються блискуче.