РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

Міліціонери пов’язали школярів на очах у всієї школи

01.03.10 | kp.ua
Сергій Цаприка - один з тих школярів, кого затримали люди в погонах
Хлопців протримали у РВВС шість годин та кулаками вимагали зізнатись у крадіжці пари мобільних телефонів.
Четверо працівників міліції підїхали на двох машинах до донецької школи № 147 відразу після обіду. Учні юрбою вискочили на перерві надвір, ставши таким чином спостерігачами дивних подій.
Виглядало усе наче у шпіонському серіалі! Спортивні на вигляд чоловіки підішли до дев’ятикласника Максима Запорожця (він стояв біля центрального входу) і суворо запропонували: “Ходімо!» Оскільки одягнені вони були у цивільне, хлопчина з переляку почав кричати та кликати на допомогу. Але його професійним ударом по нозі повалили на землю, потягли до автівки та запхали на заднє сидіння. На зазвичай гомінливому шкільному подвір’ї раптом запанувала моторошна тиша. У цей час кремезні чолов’яги повернулися і почали про щось розмовляти іще з одним старшокласником, повідомляє "Комсомольська правда" - Донбас.

«НА ГОЛОВУ НАДЯГЛИ ПАКЕТ ТА ПОЧАЛИ ДУШИТИ»

- Я почула крик охоронця: начебто дітей увозять якісь невідомі люди! Мі кинулися надвір. Першою на місце прибігла завуч школи та побачила, як Сергійка Цаприку, підтримуючи за руки, вже підводили до автівки, - розповідає класний керівник 9-го класу школи №147 Світлана Добряк.

Викладачі почали вимагати від оперативних працівників показати документи та пояснити свої дії, а Сергія тим часом відвели до вчительської. Але після хвилинної розмови з директором Сергія Цаприку все ж забрали до РВВС, але тепер вже у супроводі представника школи.

- У відділенні у мене вимагали, щоб я сам розповів, як Максим Запорожець вкрав два телефони. Попередили, що, якщо мовчатиму, зроблять співучасником, а якщо здам Максима, просто буду свідком, згадує 14-річний Сергій. - А потім під якимсь приводом відвели з кабінету вчительку і стали мене бити. Спочатку дали пару ляпасів. Я мовчав, тому що признаватися мені не було в чому. Сказав, що підписувати нічого не буду. Тоді вони дістали чорний поліетиленовий пакет з шафи, наділи на голову і почали закручувати його на шиї… Мабуть, рази три… (хлопець починає рюмсати. – Прим.авт.).

ВІДРАЗУ Ж ЗНЯЛИ ПОБОЇ

Весь цей час на першому поверсі чергували родичі школярів, які прибігли до райвідділку. І лише за шість годин ім. повернули переляканих дітей.

- Ми відразу ж відвезли сина до лікарні знімати побої. Мого лише по нозі ударили, а ось Сергія «обробили» по-справжньому! У нього синці на зап’ястях, на шиї - садно… - обурюється Юрій Запорожець, батько Максима, - Де це бачено, аби дітей зі школи волокли і в райвідділі душили, вибиваючи свідчення! Це ж беззаконня! Ми цю справу просто так не залишимо!

У школі визнають, що обидва хлопця – з так званих проблемних родин, знаходяться на шкільному обліку. Максим – за те, що у середніх класах «погано знаходив спільну мову з вчителями». А Сергій потрапив до цих списків через матір, яку позбавили батьківських прав багато років тому, і з того часу його виховують бабуся та дідусь.

- Я вже давно борюся за те, щоб хлопця зняли зі шкільного обліку! Він хороший, свідомий, з ним у мене ніколи не було конфліктів.! – каже класний керівник класу Світлана Добряк. – І про Максима Запорожця теж нічого поганого сказати не можу…

ПРОКУРАТУРА НЕ ЗНАЙШЛА ПОРУШЕНЬ?

З дня «захоплення» минуло майже два тижні. Максим і Сергій продовжують ходити до школи, і обидва досі не розуміють, чому до них причепилися міліціонери. До міліції хлопців більше ніхто не викликав, а про ту крадіжку телефонів ніхто не згадував, ніби то й не трапилося нічого.

У Будьонівському райвідділі міліції від яких-небудь коментарів із цього приводу відмовилися. У районній прокуратурі, куди одразу після інциденту поскаржилися родичі школярів, теж не стали розповідати про підсумки проведеної перевірки. Але дали зрозуміти, що порушувати кримінальну справу проти співробітників міліції не будуть – кажуть, не знайшли підстав.

Однак родичі школярів мають намір добиватися справедливості у суді. Вони вважають, що опери повинні бути покарані – і за побиття, і за те, що протримали хлопців у відділенні півдня і, звичайно ж, за дивне затримання дітей прямо в школі… Адже якщо спестити все це з рук, то як можна бути впевненим у безпеці школярів після того, що трапилося?

КОМПЕТЕНТНО

Дмитро Гройсман, координатор Вінницької правозахисної групи:

- Є Закон «Про міліцію», в якому чітко приписано, що застосування сили до людей взагалі неприпустиме. Лише в чітко обумовлених випадках – наприклад, при спротиві, спробі втечі… Увозити школярів не повідомивши педагогів та батьків ніхто не мав права. А якщо їх ще й затримували на території школи, то це ще одне порушення. Батьки однозначно мають підстави позиватися до суду. Особливо, якщо вони зняли побої з дітей.