РќРѕРІРёРЅРё
українська | русский | english увійти | реєстрація | забув пароль


логін

пароль

пам´ятати мене



віслати мені новий пароль

E-mail:

РќРѕРІРёРЅРё

Літній дім — правозахисний дитячий табір

29.09.09 | Олена Горгадзе-Кузнецова | літо, діти, відпочинок, реабілітація, правозахист
Молодіжна громадська організація “М.АРТ.ІН-клуб” при фінансуванні Єврокомісії провела акцію “Літній дім — правозахисний дитячий табір”. Мета — рекреаційна реабілітація дітей із родин групи ризику та дітей з особливими потребами. Більш ніж 50 хлопців та дівчат у супроводі вихователів протягом 10 днів жили у кемпінгу, розташованому у сосновому лісі неподалік від с.Щурове на березі Блакитних озер.

Мешканцями кемпінгу стали клієнти Мережі правозахисних дитячих центрів із Макіївки, Донецька, Луганська, Алчевська та Северодонецька.

У програмі табору були тренінг з форум-театру, правова просвіта учасників, спортивні заходи, купання, заняття музикою, прогулянки лісом, рольові ігри, пісні біля вогнища. Діти самостійно встановили та облаштували наметове містечко, готували їжу на вогні та навчилися поєднувати задоволення своїх побутових потреб із дбайливим ставленням до природи.

Завдяки тому, що табір був практично ізольований від зовнішнього світу, діти змогли добре познайомитися одне з одним, а робітники правозахисної дитячої мережі отримали можливість більш ефективно впливати на життя, думки та поведінку своїх підопічних. Для більшості дітей, що приїхали, табір виявився єдиною можливістю на весь рік подихати свіжим повітрям, погрітися на піску та поплавати у чистій воді, до того ж засвоюючи загальнолюдські норми поведінки та моральні цінності, які пропагують правозахисники дітей.

Завдяки участі у проекті восьми волонтерів з усього світу кожен день мав тематичне наповнення — діти могли познайомитися з традиційною кухнею різних країн, вівчити вітання та ще кілька фраз іспанською (волонтерка з Мексики), китайською, корейською, турецькою, чеською та англійською мовами.

До складу спортивної програми табору увійшли ранкова гімнастика, основана на дихальних та фізичних вправах йоги, а також інтенсивні тренування з використанням елементів східного двобою та оздоровчих систем, які визнані не лише елементом фізичного самовдосконалення, а й духовного виховання молоді, формування вольових та лідерських якостей, які дуже необхідні більшості вихованців. Крім того відбулося кілька футбольних матчів.

Тренінгова програма табору включала в себе заняття з форум-театру1, командної роботи, вміння співпрацювати з людьми, барабанний тренінг, було організовано індивідуальні заняття музикою (гра на флейті, гітарі), заняття хору.

Нам хотілося, щоб дівчата та хлопці навчилися дивитися на життя як на результат своїх вчинків, розуміючи, що багато чого в житті можна змінити, доклавши певних зусиль, навчилися відстежувати свої зв’язки з оточуючими і розуміти, що вплив одних їм допомагає, а інших — навпаки — призводить до загострення проблем, - розповідає керівник мережі правозахисних дитячих центрів, президент ГМО “М.АРТ.ІН-клуб” Вікторія Федотова.

Спілкування та дозвілля у таборі також стали важливими елементами реабілітації. Сидячи біля вогнища та слухаючи пісні під гітару, діти отримали безцінний досвід нормального людського спілкування, якого, можливо, не мали раніше. Деякі з дітей під час відпочинку вперше у житті взяли до рук пилку, щоб напилити дрова для вогнища, для декого купання у Блакитних озерах також стало першим в житті купанням у відкритому водоймі.

У один з останніх днів відпочинку мешканці наметового містечка провели прибирання лісу. Руками дітей та вихователів було зібрано більш ніж 15 мішків сміття.

Більш за все, за словами самих дітей, їм запам’ятався нічний квест. У вечірніх сутінках, розділившись на три команди, діти почали пошуки скарбу, який було закопано у лісі. Ідучи за підказками та власною інтуїцією, вони виконували неймовірні завдання, демонстрували дива спритності, швидкості та кмітливості. За дві з половиною години захопливих пошуків командам довелося об’єднати зусилля, тому що саме так, за задумом організаторів, вони могли досягти успіху. Нагородою для сміливців став великий кавун та ящик солодощів.