http://rights.martin-club.org.index.php?id=1336667334

Всеукраїнський проект «Сирітству - ні!" і Альянс «Україна без сиріт» об’єднують зусилля

10.05.12 | www.ukrainabezsyrit.org

Всеукраїнський проект національного усиновлення «Сирітству - ні!» та Всеукраїнський Альянс «Україна без сиріт» консолідують зусилля з метою подолання проблеми сирітства в Україні.


«Сирітству - ні!» і «Україна без сиріт»

об’єднують громадські та благодійні організації, ЗМІ, компанії, які сповідують ідею, що сімейні цінності і сімейні форми виховання є ключовими для дитини, і роблять все можливе для реформування інтернатних установ. В рамках співпраці відбуватиметься навчання прийомних батьків, опікунів, усиновителів. Найкращі українські та міжнародні експерти та тренери навчатимуть прийомних батьків та соціальних працівників новим технологіям роботи з дітьми.

Окремий напрямок - профілактика сирітства. Спільні зусилля будуть спрямовані на роботу з біологічними батьками, з так званими кризовими сім’ями або сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, для запобігання потрапляння дітей в інтернатні установи. За статистикою, близько 90% дітей в українських інтернатах - соціальні сироти, тобто сироти при живих батьках.

Враховуючи ту серйозну роботу, яку проводить Альянс з пошуку потенційних батьків, основні зусилля будуть спрямовані на те, щоб діти з Всеукраїнського порталу з усиновлення www.sirotstvy.net потрапляли в надійні і люблячі сім’ї. «Говорячи про те, що дитина повинна виховуватися в сім’ї, ми маємо на увазі в першу чергу сім’ю рідну, біологічну. Тому ми працюємо над впровадженням моделі раннього виявлення сімейного неблагополуччя та допомоги сім’ям «групи ризику». Зокрема, в Донецьку діє пілотна програма. Впроваджуємо таку «систему тривоги» в Дніпропетровській області. Але, якщо обставини склалися так, що дитина з тих чи інших причин опинилася в установі, ми повинні знайти йому не просто сім’ю, а найкращих маму і тата. Тих, які готові морально, і не відмовляться згодом від нього », - говорить Дар’я Касьянова, керівник програми «Сирітству - ні!» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

Руслан Малюта, президент Альянсу «Україна без сиріт»: "Більше 27 000 дітей в Україні потребують усиновлення і переважна більшість з них - це діти старшого віку і діти з особливими потребами. Я дуже радий, що існує портал «Сирітству - ні!», завдяки якому потенційні батьки можуть побачити дітей, які потребують сім’ї. Учасники Альянсу “Україна без сиріт” докладають максимум зусиль, щоб знайти хороших батьків, підготувати їх до цього важливого кроку, а також підтримати після влаштування дитини в сім’ю."

Для заявлених цілей до кінця року буде проведено ряд заходів. У тому числі і з метою актуалізації проблеми і донесення ідеї, що «всі діти - це наші діти». Найближча така акція - футбольні матчі на Майдані на підтримку порталу «Сирітству - ні!», та фінальні ігри кубка «Україна без сиріт», які відбудуться 5 травня на Майдані Незалежності в Києві.

Саме для цієї події, прямо на головній площі країни, буде встановлено поле для міні-футболу. Юних гравців прийдуть підтримати зірки українського шоу-бізнесу, відомі спортсмени, представники футбольних клубів «Динамо» Київ та «Шахтар» Донецьк, представники влади, а також кращий футбольний фрістайлер України Олексій Жураховський.
Проведення спортивного свята на такому рівні обов’язково приверне увагу суспільства до проблем сирітства, а також дозволить донести ідею, що Україна повинна стати країною без сиріт.

коментарі

новий коментар