http://rights.martin-club.org.index.php?id=1317652567

В Україні у 70% сиріт є батьки

03.10.11 | «ForUm» | www.for-ua.com
В Україні у 70% сиріт живі один або обоє батьків. Про це на прес-конференції заявив уповноважений Президента з прав дітей Юрій Павленко, передає кореспондентForUm’у.

За його словами, в Україні тільки одна третина дітей-сиріт може бути усиновлена ​​ відповідно до закону, а дві третини дітей в силу різних обставин, а їх, за законодавством, існує 11, не можуть бути всиновлені. «У них десь є батьки - або у в’язниці, або на примусовому лікуванні, або вони ведуть асоціальний спосіб життя. Але ці обставини не дають, за законом, усиновити таких дітей», - зазначив Павленко.

Він також підкреслив, що всі 100% дітей-сиріт можуть виховуватися у прийомних сім’ях або дитячих будинках сімейного типу. Перебування дитини у прийомній сім’ї чи дитячому будинку сімейного типу не перешкоджає тому, що, якщо їхні біологічні батьки схаменуться, вони можуть повернутися до виховання своїх дітей.

Він додав, що необхідно переглянути діагнози таких дітей і познімати неіснуючі хвороби, щоб ці діагнози не заважали їм влаштуватися у житті. Павленко додав, що необхідно, щоб держава проаналізувала, яка власність є у дітей за межами інтернату. «У багатьох дітей є власність - житло, майно, яка часто або захована, або вкрадена. Тому що в інтернаті часто цю власність на когось переписують», - заявив уповноважений Президента з прав дітей.

Головною проблемою дітей після інтернату Павленко назвав забезпечення їх житлом і роботою. «Потрібно повною мірою виконувати закон, який це гарантує. На жаль, більшість сиріт виходять із інтернатів у нікуди, а місцева влада не у змозі забезпечити сироту житлом. Так, є мережа соціальних гуртожитків для таких дітей, але вона тільки на 30% забезпечує випускників інтернатів місцем проживання. А інші 70%? Ще 20% знайдуть якесь житло, а решта 50 - невідомо куди підуть жити», - сказав Павленко.

Він заявив, що держбюджет повинен допомогти місцевим бюджетам вирішити проблему житла сиріт. «У мене була з цього приводу розмова з прем’єр-міністром, і я хочу сказати, що він підтримує таку ініціативу. Мінфін сьогодні робить розрахунки, скільки коштів потрібно на ці цілі», - підкреслив він.

За його словами, сьогодні Президент України Віктор Янукович підписав Закон №3738-VI «Про внесення змін до Сімейного кодексу України» (щодо всиновлення)».

Як повідомляв ForUm, 9 вересня Верховна Рада Україна прийняла Закон «Про внесення змін до Сімейного кодексу України» (щодо всиновлення)».

Законом передбачається вилучити норму із чинного нині Сімейного кодексу, яка визначає, що «різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більше 45 років».

коментарі

новий коментар