http://rights.martin-club.org.index.php?id=1311691588

Діти перестали бути найбільшою цінністю

26.07.11 | Ірина РИБАКОВА, gazeta.ua | gazeta.ua
Майже всі школярі Васильківсього району на Київщині у віці 14–16 років вживають спиртне. Уперше пробують алкоголь 12-річними. На це вказують результати анонімного опитування, що провела обласна держадміністрація.

— В інших регіонах ситуація не набагато відрізняється, — каже провідний науковий співробітник Інституту психології ім. Костюка Наталя Бастун, 62 роки. — Головною причиною алкоголізму підлітка є його мікросоціальне оточення — сім’я, друзі, родичі. Вони формують традиції та звички щодо вживання міцних напоїв.

Алкогольні напої та цигарки діти сприймають як атрибути дорослості. Напиватися при дитині чи подати чарку 15-річному для наших дідів було табу. Зараз це вважають нормальним явищем. Але атрибути дорослості можна змінити. Наприклад, у Великій Британії підлітки стали менше курити, коли з’явилися мобільні телефони. Бо мобілка виявилася престижнішим атрибутом дорослої людини, ніж цигарка.

Для нинішніх батьків діти вже не на першому місці серед цінностей. Чимало підлітків скаржаться, що батьки до них байдужі. Так, вони зайняті, але часто не непосильною працею, а розвагами, хобі, вечірками, особистим життям. Почуття самотності сприяє підлітковим депресіям. Вони гасять їх алкоголем.

Іще однією причиною поширення алкоголю серед підлітків є різноманіття слабоалкогольних напоїв. Вони призвичаюють молодий організм до міцніших напоїв, зокрема горілки. Також завдяки західним фірмам у країні форсовано рекламують пиво. На біґбордах розміщують фото молодих людей з келихами. Це впливає на психіку підлітка.

коментарі

новий коментар