http://rights.martin-club.org.index.php?id=1310568950

Коли діти народжують дітей. В Україні зростає кількість вагітних дівчат підліткового віку

13.07.11 | 24 канал | 24tv.ua
Діти народжують дітей. Підліткова вагітність - те, чим нікого вже не здивуєш, - кажуть соціологи. Лише у столиці за останній рік народили немовлят понад 160 неповнолітніх дівчат. Одна з них виявилася тринадцятирічною.

"Коли дівчинка, яка ще кілька років тому гралася у пісочниці, дізнається про свою вагітність, життя її ламається навпіл, адже саме в цей момент їй доведеться приймати доленосне рішення", - каже журналіст Тетяна Селезньова.

Таку ситуацію далеко не завжди з розумінням сприймає родина. Але якщо й родини немає, то дівчина взагалі опиняється в глухому куті. Перед юними потенційними мамами в такому випадку постає непросте питання - бути дитині, чи не бути. Фахівці зауважують: неповнолітнім може зашкодити як аборт, так і пологи. А державні установи не пристосовані для цих плодів разом з мамами.

"Ті заклади, які сьогодні є для сиріт, в тому числі інтернати, дитячі будинки - вони не розраховані саме на таких дівчат. І коли народжує дитина дитину, то така неповнолітня мати має по заяві віддати таку дитину в дитячий будинок, де дитина до трьох років може знаходитися. Це протирічить сьогодні і Конвенції ООН про права дитини і ми порушуємо права і матері, і дитини, яка народилася", - каже начальник служби у справах дітей КМДА Микола Кулеба.

"Звичайно, деякі аборти роблять, а деякі просто хочуть їх виховувати, але нажаль розуміють, що нікуди їм зараз подітися", - каже вагітна 3 місяці Ірина Забарас.

Ірина Забарас приїхала до Києва з Житомирської області, в пошуках кращої долі. Жила у дитбудинку, а коли завагітніла, їй порадили звернутися до столичного Центру допомоги дівчатам та жінкам в кризових умовах, який існує всього рік.

"Жила я на вулиці, дійсно не було куди піти, а зараз, на даний момент, ми можемо до вечора знаходитися тут, а потім ми йдемо на свої "нички". Ще не відомо, що буде далі. Поки маленький термін, живу так. Я не можу говорити, що у мене буде завтра, тому що я цього не знаю", - каже вагітна 3 місяці Ірина Забарас.

Вагітність вихованців інтернатів річ, державою непередбачена. Тримати їх у колективі підлітків недоречно, навчатися вони теж, із зрозумілих причин, більше не можуть.

"Ну, це поодинокі випадки, які, нажаль, є екстраординарними. В кожному окремому випадку, звичайно, приймає рішення педагогічний колектив. Ну, в дитячому колективі, звичайно, це складно на період підготовки до того, щоб стати матір`ю, я думаю, що в кожному окремому випадку потрібно вирішувати це разом із службами опіки", - каже міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник.

Втім, часто налякані й фактично безпорадні дівчата погоджуються на аборт. В Україні за рік офіційно фіксується в середньому 80 випадків переривання вагітності дівчатами віком до 14 років. 15-17-річних - майже три тисячі щорічно.

Цей рівень вищий від аналогічних європейських показників в декілька разів. Адже в Україні, на відміну від європейських країн, програм сексуального виховання молоді не існує взагалі.

"За останні роки, нажаль, помолодшав вік статевого дозрівання. Наші дівчата, дівчатка, це раннє статеве життя, це і раннє настання вагітності - у кого вона бажана, у кого небажана, це і інфекції, що передаються статевим шляхом, тому що діти ці вони не отримують, можливо, достатньою мірою санпросвітроботи", - каже головний лікар столичного пологового будинку № 6 Наталя Печура.

Міжнародні організації стурбовані значною кількістю абортів, які в Україні роблять по суті ще дітям. І однією з перших причин такого стану називають відсутність належного виховання молодого покоління. Та українські чиновники переконані, якщо навчилися як робити дітей, то і що з ними робити далі також природа підкаже.

"Нас дійсно турбує все ж таки ще значна кількість абортів в підлітковому віці, якщо можна говорити, серед молодих жінок. Що є, власне, ознакою недосконалості всебічної роботи із планування сім`ї, з виховання молоді", - каже заступник представника Фонду народонаселення ООН в Україні Павло Замостьян.

Оскільки кількість дівчат, які потребують специфічної уваги, зростає з кожним роком, у Києві вже готуються відкрити Центр допомоги вагітним неповнолітнім. Зараз в цьому приміщенні тривають ремонтні роботи.

"Поки тільки 15, так. Все-таки, ви самі розумієте, це такі вже дорослі дівчатка, складні дівчатка, тому відразу багато в одному приміщенні… Краще, щоб вони відразу розуміли, що вони як в сім’ї", - каже директор Центру допомоги неповнолітнім вагітним Сніжана Шпак.

Та навіть така державна сім`я - лишень тимчасова. Утримувати неповнолітню маму разом з немовлям у Центрі можна буде допоки малюкові не виповниться 9 місяців. Що робити далі - держава не каже. Тим часом, на Івано-Франківщині вже шість років існує інший Дім, у якому знаходять притулок не лише вагітні дівчата, а й ті, хто опинився на вулиці. Перебувають там допоки не облаштують своє життя.

32-річна Валентина виховувалася в одному з інтернатів на Івано-Франківщині. З роботою їй не пощастило, зате пощастило народити двох дітей.

"З школи-інтернату дали нам документи, нас було 12 сиріт, дали документи, сказали: йдіть. Йдіть, куди хочете. Гроші, ліжко і на вокзал. Так попала у Львів і так найшла їхніх татів, і так, потім їхні тати спортилися і я попала з двома дітьми сюди. Якби не Дім Милосердя, мої діти б зі мною не були", - каже Валентина, яка опинилася на вулиці з двома дітьми.

Тож, те що не робить держава, взялися робити божі люди. На Івано-Франківщині, майбутніх але занадто молодих мам, які більше не вписуються у систему державного виховання, державні соціальні працівники направляють у єдиний в Україні Дім Милосердя, який створили черниці Української греко-католицької церкви. Більше - направляти немає куди.

За шість років існування Дому Милосердя тут знайшли притулок близько ста вагітних государевих дочок, сиріт. Наймолодшій з них - 14 років. Серед тих, хто потрапляє до сестер, не лише сироти. Часто приходять вагітні дівчата, яких до аборту примушують батьки.

"Якщо приходе якась неповнолітня, яка не розуміє свій стан, вона перше що думає? Ну, наша перша справа є пояснити, що це таке є аборт і чи варто його взагалі робити, вона мусить зважити сама. Ми вже були, так скажемо, останнім пунктом, де можна було захистити життя, де можна було залишитися з дитиною", - каже вихователька Дому Милосердя Марія.

Після пологів молоді мами мають змогу жити з дитиною в товаристві таких самих мам та сестер милосердя.

"Коли я сюди прийшла, в Дім Милосердя, я не знала, я думала: як бути тут? Тут єдина проста відповідь - любити. Любити всіх і все", - каже вихователька Дому Милосердя Марія.

Шість сестер Марій - основа Дому Милосердя. Тоді як нужденних тут живе близько шістдесяти. Коли держава мовчить, головне правило хранительок Дому Милосердя - усім, хто звертається по допомогу говорити: так.

коментарі

новий коментар