http://rights.martin-club.org.index.php?id=1305636468

На Донеччині діти із вадами зору відкрили власний магазин

17.05.11 | NGO.donetsk.ua | ngo.donetsk.ua
Завдяки громадським організаціям Горлівський навчально-виховний комплекс для дітей з вадами зору поповнився двома сучасними лікувальними апаратами та п’ятьма комп’ютерними програмами для лікування та корекції зору. Це устаткування суттєво вплинуло на життя діток. В порівнянні з минулим роком - на 4 % більше дітей позбулись своїх вад зору чи покращили свої показники.


Також були закуплені комплекти розвиваючих ігор, які з’явились у кожній дошкільній групі. За допомогою цих ігор діти з порушеннями зору покращують свою пізнавальну діяльність, сенсорну сферу, моторику, просторову орієнтацію, зорове сприйняття та мовлення.

Проведено ремонтні роботи туалетної та вмивальної кімнат, відремонтовано дах будинку (кошти на ремонт даху виділили з місцевого бюджету), завдяки чому покращились санітарно-гігієнічні умови перебування дітей. Зроблений ремонт у цих приміщеннях надихнув батьків та працівників НВК на об’єднання своїх зусиль, в результаті чого своїми силами відремонтовано ще дві туалетні кімнати.

В комплексі впроваджено інноваційні методики, розроблені американською організацією Пресслі Рідж. В ігровій формі діти навчаються «дорослій» моделі життя, ставлять перед собою цілі та досягають успіхів. Діти стали більш організованими, відповідальними та впевненими у собі, оволоділи навичками самоконтролю, краще взаємодіють з товаришами, батьками та вчителями.

За допомогою Донецького міського благодійного фонду “Доброта” був створений «магазин» дитячих товарів, який є невід’ємною частиною системи управління поведінкою та має на меті заохочення дітей працювати над своїми слабкими сторонами. До магазину було залучено товари на суму більше 5 тисяч гривень. Це іграшки, розвиваючі ігри, біжутерія, комп’ютерні та музичні диски, канцтовари, шкільні ранці та інше. Там діти можуть обміняти зароблені «школярики» (бали за те чи інше досягнення, що є свідченням їх успішної роботи над своєю поведінкою та виконання різних обов’язків) на товари. Планується спільно з батьками залучати кошти, щоб і надалі підтримувати «магазин» за програмою Преслі Рідж.

Після тренінгів для колективу в дошкільному відділенні було адаптувано програму, і тепер у дошкільнят є будиночок сонця, з якого приходить сонечко до кожного з них за їх хорошу поведінку та успіхи, та, якщо поведінка не була зразкова, інколи приходять й хмарки.

Також на базі НВК працює батьківський центр «Подолання», де батьки отримують допомогу психолога і соціального педагога, та проходили тренінги з метою формування навичок ефективного батьківства. Центр був відкритий, щоб посилити роботу з сім’ями, вже більше 30 сімей отримали соціально-психологічні та інші послуги: надано 32 консультації з питань виховання та навчання дитини, прав батьків, дитини, проведено 12 групових тренінгів для батьків з метою формування навичок ефективного батьківства. Говорячи про успіхи та складності у роботі центру «Подолання», психолог Ольга Кучеренко зауважила: «На початку нашої роботи ми запевняли батьків звернутися до центру, але згодом батьки самі почали приходити до нас».

Найбільш вражаючими на круглому столі були відгуки батьків дітей, що виховуються та навчаються в Горлівському навчально-виховному комплексі. Батьки Артема розповіли про те, що їх син бачив тільки 10% навколишнього світу. Зараз його зір практично відновлений (90%). Це завдяки систематичному апаратному лікуванню у кабінеті корекції зору.

Мама одного з вихованців дитсадка Саші сказала: «Коли я привела свою дитину до цього закладу, у мого сина були проблеми не тільки з зором. Сашко також зовсім не розмовляв. Це була моя остання надія на допомогу. Але я й очікувати не могла, що моя дитина вже через рік не тільки почне краще бачити, а ще й заговорить. Зараз Сашко балакає без зупинку, і йому дуже подобається співати. Я просто щаслива і дуже вдячна педагогам НВК за це диво…».

Інша мама зауважила, що її син-першокласник має великі успіхи не тільки в навчанні та лікуванні, а й у поведінці. Батьки й самі навчаються у сина як ставити перед собою цілі та досягати їх. Син дуже пишається, що сам заробив собі на ранець і тепер не розлучається з ним.

Довідка: 11 травня у Горлівському навчально-виховному комплексі для дітей з вадами зору (НВК) відбувся круглий стіл, на якому підбивали підсумки та обговорювали результати проекту «Комплексна антикризова програма допомоги дітям-дошкільнятам з порушеннями зору», що розпочався на базі навчального-виховного комплексу у вересні 2011 р. Проект реалізовувався Донецькою громадською організацією Фонд соціального розвитку «Наше майбутнє» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

коментарі

новий коментар