http://rights.martin-club.org.index.php?id=1305216714

Кастрація педофілів захистить "неблагополучних" дітей, вважає експерт

12.05.11 | РІАновини | www.rian.ru

Ініціатива президента Росії Дмитра Медведєва про хімічну кастрацію педофілів відповідає міжнародним і російським нормам законодавства, а її реалізація захистить від злочинців сиріт та інші категорії соціально незахищених дітей, повідомила в середу Російському агентству правової та судової інформації (РАПСІ / infosud.ru) експерт у цій галузі адвокат Ніна Єременко.

 

Президент РФ Дмитро Медведєв, виступаючи в Гірках у вівторок, заявив про неприпустимість ліберального підходу до злочинців, які вчинили насильство над дітьми. Він вказав на необхідність максимального посилення покарання і застосування державою "всіх заходів впливу".

 

Глава держави виступив з пропозицією обговорити посилення покарання, включаючи медикаментозний вплив, що блокує дію гормонів, на засуджених за педофілію.

 

Єрьоменко, аналізуючи свій досвід роботи зі злочинами у сфері сексуального насильства над неповнолітніми, підкреслила, що в більшості випадків жертвами педофілів стають саме найменш соціально захищені діти: сироти і діти з неблагополучних сімей.

 

"Сироти і діти з неблагополучних сімей перебувають у найвищій зоні ризику, оскільки їм не до кого звернутися за захистом, і вони виявляються один на один з витонченими і дорослими злочинцями", - уточнила адвокат.

 

Єременко звернула увагу на "тривалий характер" злочинів в цій сфері. Судова практика свідчить, що педофіли прагнуть проникнути в дитячі установи і спочатку ласкою, а пізніше погрозами і насильством скоюють злочини сексуального характеру над неповнолітніми.

 

"Потрапивши одного разу в руки злочинця, діти змушені терпіти насильство роками. Педофіли, як правило, люди витончені: вони виявляють жертву, придивляються до неї, намагаються викликати довіру і народити у неї любов", - сказала адвокат.

 

Єременко розповіла про випадку з власної практики, коли на лаві підсудних за звинуваченнями у педофілії виявився 80-річний громадянин, раніше не судимий. "Ця людина ніколи не притягувався до відповідальності, але очевидно, що педофільські схильності не проявляються в такому віці і за спиною у цієї людини були інші, які залишилися не розслідуваним, злочини", - пояснила адвокат.

 

Єременко переконана, що навіть судові заборони на роботу в дитячих установах не зупиняють педофілів-рецидивістів, які застосовують всі хитрощі, щоб отримати доступ до соціально незахищеним дітям. Адвокат звернула увагу, що офіційна статистика даної категорії злочинів є лише верхівкою айсберга і не відображає реальні масштаби проблеми.

 

Тим не менш, навіть офіційні цифри, підкреслила вона, говорять про найширшому розмах дій педофілів в Росії, а 90% випадків рецидиву - про безкарності педофілів. Так, згідно з офіційними даними, в 2000 році було зареєстровано понад 40 тисяч злочинів проти неповнолітніх, а в 2009 році - більше 100 тисяч.

 

Відповідаючи на питання про заходи, які здатні змінити ситуацію, Єрьоменко підтримала ініціативу президента і доповнила її поруч власних спостережень. Вона зазначила, що хімічна кастрація для педофілів відповідає нормам російського законодавства і духу Конституції, яка зобов’язує державу оберігати сім’ю і дитинство.

 

"Ініціатива президента забезпечить більш надійний захист держави родинами і дітьми, а це повною мірою відповідає Конституції", - заявила Єременко.

 

Вона впевнена в необхідності застосування жорстких санкцій по відношенню до педофілів-рецидивістів. Ці покарання, на переконання Єрьоменко, можуть розглядатися в контексті передбачених законом медикаментозних заходів, що застосовуються зараз відносно алкоголіків і наркоманів.

 

"Необхідно розуміти всю важливість цієї проблеми, всю її соціальну значущість для виховання майбутнього покоління, так як педофіл завдає шкоди не собі - він калічить інших людей, порушуючи дитячу психіку", - пояснила адвокат.

 

 

Вона також висловила схвалення з приводу планованого передачі розслідування справ за фактами сексуальних злочинів проти дітей до Слідчого комітету (СК) РФ. "Дана міра, безумовно, підвищить якість слідства і, що дуже важливо, підвищить кількість порушуваних справ даної категорії", - уточнила адвокат.

 

Єременко також заявила про необхідність створення мережі юридичних і психологічних консультацій для дітей, постраждалих від педофілів.

 

"Дана категорія справ має специфіку, ними повинні займатися фахівці, які розуміють особливості дитячої психіки і методи, які використовують злочинці у своїх діях", - сказала адвокат.



коментарі

новий коментар