http://rights.martin-club.org.index.php?id=1304509132

Дитину, народжену без медичної допомоги, реєструють через суд

04.05.11 | Марія КІШ, | www.mukachevo.net
Народилася дитинка. Які необхідно подати документи для проведення реєстрації її народження? Чи правда, що не зможете зареєструвати народження тих дітей, які народилися без надання медичної допомоги?

Для реєстрації народження дитини одночасно із заявою про державну реєстрацію подаються такі документи: медичне свідоцтво про народження дитини, яке є підставою для проведення державної реєстрації, паспорти батьків, свідоцтво про шлюб, а також паспорт заявника, якщо реєстрація проводиться не батьками дитини, а іншою особою.

Батьки зобов’язані провести реєстрацію народження дитини невідкладно. Але не пізніше одного місяця від дати її народження.

Народження фізичної особи та її походження, а також громадянство, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені і смерть, у відповідності до Цивільного кодексу України, підлягають державній реєстрації. Сімейним кодексом передбачено, що реєстрація народження дитини проводиться органами ДРАЦСу з одночасним визначенням походження дитини та присвоєнням їй прізвища, імені та по батькові. У випадку, коли дитина народилася не в пологовому будинку - відсутній документ (медичне свідоцтво про народження), де було б зазначено прізвище, ім’я, по батькові жінки, яка народила дитину.

У цьому випадку батьки повинні звернутися до суду, залучивши і свідків, для винесення рішення про встановлення факту народження дитини даною жінкою. З цим рішенням батьки звертаються до органів ДРАЦС і ми проводимо реєстрацію народження. Але такі випадки бувають вкрай рідко.

Якщо дитина народилася, наприклад, у Львові, чи можна зареєструвати її народження по місцю проживання батьків у Виноградові?

Державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків чи одного з них. Якщо реєстрація народження проводиться за місцем проживання батьків, то за їх бажанням, місцем народження дитини у свідоцтві може бути зазначене фактичне місце народження, у цьому випадку – Львів, або місце реєстрації народження – місто Виноградів.

У випадку звернення батьків до органів ДРАЦС за місцем народження дитини, не по місцю свого проживання (у цьому випадку Львів), то в свідоцтві про народження буде вказано фактичне місце народження дитини – місто Львів.

Який порядок реєстрації народження дитини у жінки, яка не перебуває у шлюбі з батьком дитини?

Жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі між собою, можуть подати спільну заяву про визнання батьківства. Тоді по батькові дитина буде зазначена за іменем батька, відомості про батька – відповідно до заяви, у цьому випадку на бажання батьків дитині можна присвоїти прізвище батька. Якщо жінка не перебуває у шлюбі і спільної заяви про визнання батьківства не має, то реєстрація народження проводиться відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України за вказівкою матері (одинокої матері). У цьому разі прізвище та громадянство дитини зазначається за прізвищем та громадянством матері, а власне ім’я та по батькові – за її вказівкою.

На яке прізвище записується дитина: батька чи матері, якщо після реєстрації шлюбу чоловік та жінка мають різні прізвища. Чи не виникають проблеми з цим?

Якщо батьки дитини мають різні прізвища, то за їх письмовою згодою дитині присвоюється прізвище батька чи матері або подвійне прізвище, яке утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ. У заяві про присвоєння дитині подвійного прізвища батьки мають зазначити з якого прізвища – батька чи матері – повинно починатись прізвище дитини. Законодавством передбачено, що за відсутності згоди батьків дитині присвоюється прізвище на підставі рішення органу опіки та піклування або суду. Але за багаторічну практику таких випадків я не зустрічала.

коментарі

новий коментар