http://rights.martin-club.org.index.php?id=1300889597

Сутенерка забезпечувала постійного клієнта неповнолітніми дівчатами, у числі яких були і її рідні доньки

23.03.11 | ГУМВС України в Донецькій області | donkriminfo.dn.ua
Більше десятка неповнолітніх дівчат віком від 13 років прилучила до брудного світу проституції 55-річна жителька одного з міст Донецької області, затримана днями співробітниками міліції Донеччини. Причому починала вона свій бізнес із сексуальної експлуатації двох молодших із п’яти власних її дочок. Одна з них - зараз їй усього 15 років - уже вагітна.

На перших етапах своєї сутенерської діяльності Світлана привозила дочок у Москву до знайомого заможного підприємця, який платив їй від 20 тисяч рублів за поїздку. Але чоловік жадав нових спокусниць. Не бажаючи втрачати таке джерело доходів, його українська постачальниця стала втягувати в "справу" подружок і знайомих своїх доньок, вибираючи найбільше соціально уразливих.

- Щоб уникнути проблем із їх батьками чи родичами, Світлана вивозила "новобранок" до Москви не більше ніж на тиждень, а потім сама привозила їх назад, - розповів заступник начальника управління по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (УБЗТЛ), ГУМВС України в Донецькій області Андрій Нєбитов. - Через кордон дівчатка їхали за документами її дочок, а іноді й онуків (благо, у свідоцтві про народження немає фотографій), пройшовши попередню підготовку у вигляді заучування свого "тимчасового" імені та звички звертатися до "тітки», що супроводжувала, зі словами "мама" або "бабуся".

Щоб її підопічні "правильно" поводилися в будинку московського бізнесмена, їх "роботодавець" і сама залишалася з ними на тиждень. Їй доводилося направляти й корегувати їх поведінку, а за потреби і чинити психологічний тиск.

Якщо не вдавалося завербувати "свіжий товар", Світлана діяла за принципом "нове - це добре забуте старе". Так, бували випадки, коли дівчинку, що вже побувала в "багатого дяді" у Москві, наприклад, у 13-річному віці, вона знову привозила й видавала за "новеньку". Для невпізнанності їй робили іншу зачіску й перефарбовували волосся. Свою лепту вносила й природа, суттєво змінюючи форми підлітка, що вступив у вік юності.

Більше звичайної такси "замовник" платив за незайманих. А в тих колах, з якими доводилося "працювати" торговці "живим товаром", таких знайти було непросто. Але й упускати шанс одержання додаткового прибутку Світлана не хотіла, а тому навчала дівчат, що вже втратили цнотливість, різним жіночим хитрощам, завдяки яким їм нерідко вдавалося переконати москвича в тім, що він перший чоловік у їхньому житті.

Через ту ж недостачу "новеньких" у рядах утягнених Світланою в світ сексу за гроші склався й своєрідний сімейний підряд. Так, одного разу, звозивши до Москви чергову "Лоліту", Світлана звернула увагу на її незаміжню маму, яка не за роками молодо виглядала. Вигадавши історію про російського багатія, що нібито мріє одружитися з українкою, вона вмовила її на тижневе побачення з потенційним нареченим. Після нього, одержавши замість пропозиції руки й серця гроші, жінка зрозуміла, що із самого початку була обманута. І тільки тоді вона засумнівалася в правдивості своєї 14-річної дочки, яка нещодавно теж їздила в інше місто нібито доглядати за хворою бабусею подруги й повернулася з точно такою ж сумою, яку "заробила" мама. Серйозна сімейна розмова виявилася непростою для обох, але допомогла усе з’ясувати й розставити крапки над і. Тепер і мати і дочка проходять як потерпілі в різних епізодах однієї кримінальної справи.

Злочинний конвеєр діяльної сутенерки зупинили співробітники міліції: Світлана арештована й поміщена в слідчий ізолятор. Їй пред’явлене обвинувачення в залученні неповнолітніх і малолітніх у заняття проституцією (ч.3 й 4 ст. 303 КК України), і загрожує до 15 років позбавлення волі.

- Тим самим, виражаючись мовою протоколу, був ліквідований черговий канал торгівлі людьми, - підсумував Андрій Нєбитов. - А оскільки мова йде про неповнолітніх, можна стверджувати, що когось ця ліквідація врятувала від безодні морального падіння. Хоча сама фігурантка впевнена, що вона просто заробляла гроші й допомагала заробити іншим, тобто тим дітям, чиїми тілами, а в якомусь сенсі й душами, вона торгувала.


Марина Голдинська
ВЗГ ГУМВС України в Донецькій області

коментарі

новий коментар