http://rights.martin-club.org.index.php?id=1291627286

В «PRAKTIKER» працює мобільна амбулаторія, де можна пройти тест на ВІЛ

06.12.10 | Олена Горгадзе-Кузнецова
1 грудня громадська організація ГО Союз «АМІКУС» організувала акцію, присвячену Дню солідарності з ВІЛ-позитивними людьми у будівельному гіпермаркеті «PRAKTIKER». В рамках заходу волонтери роздавали відвідувачам гіпермаркету червоні стрічки, презервативи, інформаційні матеріали. Також кожен бажаючий міг пройти безкоштовне тестування на ВІЛ в умовах мобільної амбулаторії, що розмістилася в автобусі, припаркованому біля входу в магазин.
Ця акція не випадково відбулася саме разом із «PRAKTIKER» - колектив гіпермаркету ще півроку тому виступив з соціальною ініціативою щодо підтримки ВІЛ-позитивних людей. Велика кількість соціальної реклами в гіпермаркеті, та червоні стрічки на одязі працівників однозначно говорили про це відвідувачам.
Цього разу «PRAKTIKER» надав не лише інформаційний майданчик для пропагування безпечної поведінки, але й профінансував роботу мобільної амбулаторії. Вартість одного тесту – 20 гривень, для всіх відвідувачів та просто перехожих, які матимуть бажання перевіритись на ВІЛ, ця процедура – абсолютно безкоштовна. 1 грудня виявилося 35 таких бажаючих. Під час відвідування лабораторії вони також отримали до- та післятестове консультування, змогли поставити найрізноманітніші запитання спеціалістам.
- Ми звернули увагу на проблему ВІЛ невипадково. Одного дня ми зрозуміли, що ВІЛ-позитивні люди живуть зовсім поруч з нами, серед нас. З’ясувалося, що ця біда торкнулася родини одного з наших працівників. Я сам був здивований реакцією колективу – спочатку вузьке коло колег, а потім – все більша кількість наших працівників абсолютно добровільно прикололи собі на груди червону стрічку. Так все починалося. Сьогодні ми хочемо бути корисними суспільству і допомагати у вирішенні цієї проблеми. Тому ми вирішили співпрацювати з громадською організацією «Амікус», яка є експертом у цій проблемі. Раз на два тижні біля «PRAKTIKER» працюватиме мобільна пмбулаторія, де кожен бажаючий зможе зробити тест. Також ми і надалі плануємо розповсюджувати інформацію щодо ВІЛ – сьогодні ви можете отримати такий буклет або календар прямо у нас на касі. Сподіваємося, це допоможе людям дізнатися більше про цю хворобу, а значить – захистити себе, - розповідає директор гіпермаркету Свен Рат.

На акцію «PRAKTIKER» запросив також інших своїх партнерів, а точніше – підопічних – вихованців правозахисного дитячого готелю «Дитяче село», що розташований у м.Макіївка. З правозахисним готелем громадської організації «М.АРТ.ІН-клуб» у «PRAKTIKER» також вже тривале партнерство – саме завдяки допомозі гіпермаркету здійснюється поточний ремонт в будинку і було проведено реконструкцію другого реабілітаційного центру, який незабаром буде відкрито неподалік від «Дитячого села».
П’ятеро молодих людей (а на подію приїхали саме старші жителі «Села», віком від 16 до 28 років), з цікавістю вислухали інформацію від волонтерів «Амікус» та пройшли експрес-тестування на ВІЛ в мобільній амбулаторії. Тест виявився дуже простим та швидким – кілька крапель крові, яку беруть із пальця потрапляють на пластину тестера, на яку вже нанесено ініціали відвідувача, чи будь-які літери, які він назве (тест цілком анонімний), і вже за 5-10 хвилин, можна знов зайти до лабораторії, щоб дізнатися результат.
На щастя, всім молодим людям повідомили, що їх статус - «негативний». Однак цей факт лише підкреслює печальну тенденцію – все частіше до «Дитячого села» потрапляють діти та молоді люди, інфіковані ВІЛ. Тому знання правил безпечної поведінки – одна з умов проживання в будинку.
Після тестування Свен Рат запросив молодих людей до кафе, що розташовано в холі гіпермаркету, щоб поспілкуватися. Дуже важливо, що ця подія отримала для них саме таке забарвлення. Нажаль, будь-які аналізи та лікарняні тести викликають у свідомості наших співвітчизників різко негативні асоціації, тим більше, коли йдеться про ВІЛ. Для молодих реабілітантів «Дитячого села» поїздка в «PRAKTIKER» до лабораторії стала яскравою і приємною подією. Хочеться сподіватись, що і відвідувачі гіпермаркету зможуть оцінити можливість пройти безкоштовний тест на ВІЛ, приїхавши до «PRAKTIKER» за покупками.

PS Ще одним сюрпризом для "Дитячого села" став живий подарунок від Свена Рата. П’ятимісячний собака, переїхав зі складу PRAKTIKER до Ханжонкова і стане тепер вірним другом для мешканців одного з реабілітаційних центрів М.АРТ.ІН-клубу.

коментарі

новий коментар