http://rights.martin-club.org.index.php?id=1290683312

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини

25.11.10 | Донецька обласна організація "Комітет виборців України"
У багатьох країнах світу фестивалі кіно про права людини вже стали
традицією. У 2003 році такий фест започатковано в Україні, і вже з
2006 року Docudays UA є учасником Міжнародної мережі кінофестивалів з прав
людини (HRFN). з 24 по 29 листопада мандрівний кінофестиваль документального кіно щодо прав людини Docudays UA відбувається у Донецьку.



За традицією, восени Docudays UA вирушає у подорож регіонами країни. З 24 по 29 листопада мешканці Донеччини зможуть переглянути найкращі
документальні фільми з України, країн Європи та Азії на тему прав людини.

Глядачі зможуть подивитися:

24 листопада - Я пам’ятник собі / Україна / 2009.

Режисер: Дмитро Тяжлов

Євген змалку відчував дивний потяг до могил, а зараз він – автор більш ніж сотні надгробків. У його доморослій філософії космополітизм і аскетизм поєднуються з активною і зухвалою поведінкою в буденному житті місцевої громади. Його пам’ятники не дозволяють людям забувати, вони вчать їх
пам’ятати свою історію та своїх предків. Переглядаючи фільм, ми стежимо за процесом створення і встановлення пам’ятника німецьким солдатам, що загинули в боях поблизу села, а також бачимо інші примирливі жести, які робить цей незвичайний персонаж.

Дмитро Тяжлов 2002 року закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого. Від 2008 до 2009 року працював над кандидатською дисертацією з теорії режисури документальних фільмів.

Фільмографія: Аустерліц 2005—1805 (2006), Столиці світу (2007), Important Man (2007), Трудний (2007), Я пам’ятник собі (2009), Моя мама – дельфін (2010).

25 листопада - До болю / Польща / 2008.

Режисер: Марчін Кошалка

Це історія самотнього 53-річного психіатра, котрий живе зі своєю аж надто дбайливою матір’ю. Коли в його житті з’являється «інша» жінка, розпалюється конфлікт. Єва пробуджує чоловіка в чоловікові, котрий багато років утримувався від сексу. Натомість його матір кричить: «Прокинься, тобі п’ятдесят три!» Він відповідає їй словами святого Павла: «Діти, шануйте своїх батьків, будьте слухняні. Батьки, не дратуйте своїх дітей, щоб вони не гнівались».

26 листопада - Born Dead, 2004 / Jacek Bławut Film Production

Роберта, 24-річного рецидивіста, незабаром мають звільнити – після восьми років ув’язнення. Він проходить програму реабілітації «Дует», організовану Краківською виправною колонією та дитячим будинком. Роберт працює із розумово відсталими дітьми. Яцек Блавут як режисер не намагається прикрасити реальність. Це фільм про трансформацію, про те, як зароджуються і міцнішають почуття.

Можливо, цей досвід є першим досвідом людських взаємин для обох сторін.

Ця стрічка здобула численні нагороди, серед яких Спеціальний приз Польської федерації дискусійних кіноклубів, Спеціальний приз Міжнародного фестивалю документального кіно Kanton, Нагорода у міжнародному конкурсі Kolding (Handicap Film Festival).

Показ відбудеться у кінокультурному центрі КІНОКУЛЬТ, за адерсою: Донецьк, пр. Ватутіна, 35, з 16.00 до 18.00.

Вхід на всі кінопокази БЕЗКОШТОВНИЙ.

Партнери Мандрівного кінофестивалю Docudays UA в Донецьку: Правозахисна організація «Донецький Меморіал», Донецька обласна організація ВГО «Комітет Виборців України», Кінокультурний центр Кінокульт.

Медіа-партнер: Донецький прес-клуб