http://rights.martin-club.org.index.php?id=1289214232

Чи є майбутнє у Олени та Каті?

08.11.10
До центру дитячої реабілітації «Республіка Пілігрим» протягом багатьох років потрапляють діти з різними життєвими ситуаціями. Деякі з них живуть тут кілька років, місяців, а дехто - лише кілька днів. Долі у дітей різні, але кожна з них - складна і важка.


Минулої неділі до "Пілігриму" потрапили дві дівчинки 13 та 16 років. Катя та Олена - вихованки маріупольських інтернатів, напередодні вночі вони вешталися вулицями міста і були затримані міліцією. Після допиту в міліції дічат доставили до "Республіки Пілігрим". Туту їх викупали, перевдяшнули, нагодували та поклали спати. Наступного дня дівчата розповіли, як вони потрапили на вулицю.
Олена і Катя - зведені сестри, - у них одна матір і різні татка. Старша Олена свого батька ніколи не бачила і нічого про нього не знає, а молодша Катя - знає лише те, що її тато живе "десь в Іллічівському районі Маріуполя". Мешкають дівчата з матір’ю та вітчимом. В їх родині ще двоє маленьких дітей - дві дівчинки-близнючки віком вісім місяців. Мама не працює і не проти випити чарочку-другу, вітчим - дальнобійник, - той сильно п’є і часто підіймає на дівчат руку. Через це сестри й не люблять знаходитись вдома, багато часу проводять на вулиці. В інтернаті вони опинилися коли їм було сім та вісім років. Старшу Олену мати віддала туди після того, як дівчинка потрапила в аварію і у неї почалися проблеми з мовленням. А ось чому друга дівчинка потрапила, до того ж до іншого інтернату - не відомо. Скоріш за все мамі було так зручно: діти приїжджають тільки на вихідні, а вся відповідальність за виховання лежить на державній установі. У кожному інтернаті виховуються близько 300 дітей, у денний час - на 20-25 дітей приходиться 1 вихователь. Виникає запитання: чи може такий заклад виховати та привити дитині якості і здібності для повноцінного життя, які в змозі дати лише родина?
Олена у свої 16 вже не раз йшла із дому та інтернату, не жила вдома місяцями, вживала спиртні напої, жила із дорослим хлопцем. Дівчина ніяк не може знайти собі місце у житті, де їй було б комфортно, цікаво, була б перспектива. Про свої майбутні плани і мрії Олена каже із сумом та без надії: "Хочу бути перукарем, але не знаю, чи зможу після інтернату... чи є у мене майбутнє?..." Молодша Катя також мріє бути перукарем. У "Республіці Пілігрим" дівчатам дуже сподобалося, і вони обидві хотіли б тут залишитися.