http://rights.martin-club.org.index.php?id=1285662409

В Донецьку після щеплення померла семимісячна дівчинка

28.09.10 | УРА-Інформ.Донбас | ura.dn.ua
В Донецьку на п’яту добу після щеплення померла 7-місячна дівчинка. Батьки дитини впевнені, що її смерть спричинила введена вакцина.

7-місячній Снежані зробили щеплення вакциною «Пентаксим», що захищає від таких захворювань, як дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та гемофільна інфекція. Згідно офіціального висновку лікарів, дитина померла від набряку мозку, повідомляє ТСН.

Медики також категорично заперечують, що причиною смерті дитини могло стати щеплення. За словами лікарів, вони використовують вакцину «Пентаксим» вже 10 років і впевнені у її надійності. «Співпадіння у часі з імунізацією вакциною “Пентаксим”. Дослідження матеріалів дитини продовжується, тому кінцеві висновки будуть зроблені лише тоді, коли закінчаться ці дослідження», – прокоментувала ситуацію заступник головного лікаря Донецької санепідемстанції Тамара Бєломеря.

В свою чергу, заступник гоовного лікаря Дитячої міської лікарні №5 Тетяна Рибакова запевнила, що перед вакцинацією було проведено всі необхідні обстеження, які не виявили у дитини ознак хвороби. «Дитину оглянув участковий педіатр, було виміряно температуру та зроблено щеплення, протягом 30 хвилин реакції на щеплення не було», – підкреслила вона.

Вакциною «Пентаксим» зазвичай щеплять дітей з 3-місячного віку. В Донецькій обласній СЕС заявили, що отримали 13 тисяч доз цієї вакцини строком придатності до травня 2012 року, 3 тисячі з них вже використали.

Крім того, медики зауважили, що отримали письмову згоду батьків на щеплення. Самі ж батьки після того, як звернули увагу на трагічну подію, від спілкування з пресою відмовилися.

Нагадаємо, це не перший випадок смерті дитини після щеплення. Зокрема, 2008 року 17-річний школяр з Краматорська Донецької області Антон Тищенко помер через кілька годин після проведення вакцинації від кіру та краснухи. Тоді за підозрою на післявакцинальні реакції в Україні було госпіталізовано більш ніж 100 осіб. Після того випадку обов’язкову вакцинацію від цих хвороб в Україні було призупинено.

Крім того, в серпні-вересні 2009 рокупісля щеплення вакциною «Пентаксим» в Україні померли кілька дітей. Зокрема, смертельні випадки були зафіксовані в Донецькій області, Запоріжжі та Волині. Міністерство охорони здоров’я тоді закликало не пов’язувати смерті млюків з вакцинацією.