http://rights.martin-club.org.index.php?id=1276256540

На Чернігівщині суд скасував комендантську годину для підлітків

11.06.10 | unian.net
Деснянський районний суд Чернігова скасував комендантську годину для підлітків у Чернігівській області.

Про це повідомили у Чернігівському громадському комітеті захисту прав людини.

Суд виніс рішення, яким визнав, що комендантська година для підлітків є незаконною і Чернігівська обласна рада порушила конституційне право громадян на свободу пересування.

Рішення Чернігівської облради про обмеження перебування дітей в розважальних закладах, закладах громадського харчування, комп’ютерних клубах, на вулиці та в інших громадських місцях визнано незаконним в частині заборони перебування на вулицях і в інших громадських місцях визнано незаконним у частині заборони перебування на вулицях і в інших громадських місцях без супроводу батьків дітей віком до 14 років після 22 години, а віком від 14 до 16 років – після 23 години.

За словами В’ячеслава Якубенко, який представляє цю справу у суді, ні в кого не визивають заперечень наміри депутатів подолати в області підліткову злочинність та дитячий алкоголізм. «Але й це не є приводом для порушення конституційного права громадян на свободу пересування. Відповідно до діючого законодавства, обмеження на свободу пересування можу встановлюватися лише законом, ніяким чином не рішенням обласних, районних чи селищних рад», - пояснив юрист.

Справу підтримував Фонд стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Нагадаємо, 24 грудня 2009 року Чернігівська облрада прийняла рішення, яким обмежила перебування дітей і підлітків без супроводу дорослих в закладах дозвілля, громадського харчування, комп’ютерних клубах, на вулицях та в інших громадських місцях після 22:00.