http://rights.martin-club.org.index.php?id=1271175561

Активні громадяни, чиновники та громадські організації вирішували майбутнє макіївських дітей

13.04.10
Сьогодні в Макіївці відбулися громадські слухання на тему «ДІТИ У СІМ’Ї», участь у яких прийняли близько 50 осіб, серед яких – студенти, представники політичних партій, громадських організацій та державних соціальних служб.

Обговорюючи тему «Діти у сім’ї», учасники проаналізували причини соціальних проблем, в наслідок яких страждають молоді жителі міста Макіївка. На погляд учасників, серед причин негараздів основні – це:
- низький рівень духовності і моральності сучасних макіївчан,
- високий рівень безробіття,
- низька якість освіти і як наслідок – неконкурентоздатність випускників ВУЗів на ринку праці,
- корупція,
- алкоголізм та наркоманія (як серед дорослих, так і серед дітей),
- відсутність відповідальності з боку батьків за жорстоке поводження з дітьми та за відмову виховувати їх,
- нерозвиненість інфраструктури для здорового дозвілля,
- погана екологія та низька якість харчів, через що погіршується стан здоров’я дітей,
- відсутність культури сімейного спілкування.
Більшість з учасників погодилася з тим, що не варто очікувати від влади того, що вона вирішить всі проблеми громади. Окрім того, що кожен громадянин має мобілізувати власні сили для вирішення тих чи інших соціальних проблем, варто також об’єднувати зусилля громади та влади задля того, щоб цей вплив був максимально ефективним.
Представниця міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Флора Чернова розповіла про специфіку роботи соціальної служби у Макіївці. З огляду на те, що 400-тисячне місто має цілу низку дуже гострих проблем, становище дітей у ньому неможна оцінити як стабільне. Нажаль у Макіївці, де смертність майже вдвічі перевищує народжуваність, дуже багато дітей позбавлені батьківської уваги та піклування. Іноді допомоги спеціалістів потребують цілі родини. Допомагаючи вразливим родинам позбутися небезпечних залежностей, організовуючи їх дозвілля та контролюючи стан дітей, які в них виховуються, соціальні служби намагаються зменшити кількість сиріт та дітей, які випадуть з сімейного оточення. Не дивлячись на велику кількість роботи, яку здійснююсь міські соціальні служби, вони змушені визнати, що це лише крапля в морі. Доки суспільство саме не підключиться до вирішення гострих соціальних проблем, не варто говорити про їх подолання.
Саме тому молодіжна громадська організація ініціювала такі громадські слухання. Вони є частиною проекту «Разом до дитинства. Активна громада, відкрита влада». Дію проекту спрямовано на покращення місцевої молодіжної та дитячої політики шляхом налагодження співпраці між громадськими організаціями та державними органами. Основний механізм проекту – активізація громади для вираження побажань щодо молодіжної політики, доведення їх до відома влади, активізація громадських організацій щодо впливу на місцеву політику.

Наступного вівторка МГО «М.АРТ.ІН-клуб» скликає другі громадські слухання, на яких обговорюватиметься тема «ДІТИ БЕЗ СІМ’Ї». До дискусії запрошуються активні громадяни міста, макіївчани, які створили прийомні родини та сімейні дитячі будинки, представники громадських організацій, журналісти, представники державних соціальних служб, медичних закладів, правоохоронних органів. Другі громадські слухання стануть логічним продовженням перших та дадуть змогу громаді побачити проблемі міської дитячої і молодіжної політики у комплексі.


Проект реалізується Громадською організацією «М.АРТ.ІН - клуб»
за підтримки Міністерства закордонних справ Данії,
що була надана через ПРООН та Творчий центр ТЦК.


Адреса: Макіївка, вул.Свердлова, 38 (район басейну трубзаводу), 2-й поверх.
Час проведення: 20.04.(вівторок), 10:00.


Контакти: (0623)222913
(095)3119691
martin@martin-club.org