http://rights.martin-club.org.index.php?id=1264670300

В центрі уваги - молоді мами. Шанс на майбутнє.

28.01.10
25 січня у Донецькому прес-клубі відбулося засідання, на якому представники громадських організацій та державних соціальних служб разом із журналістами обговорювали проблему відсутності житла для молодих сиріт, які стають батьками.

Більше половини випускників інтернатських закладів не забезпечені житлом. Ця цифра лякає з урахуванням того, що лише у Донецькій області кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування становить майже 13 тисяч. Частково ця проблема вирішується завдяки влаштуванню сиріт до ПТУ, де є гуртожитки.
Відкладена подібним чином проблема загострюється у той момент, коли молоді сироти дізнаються про те, що скоро самі стануть батьками. Сімейних гуртожитків чи соціальних центрів для матері і дитини в Україні одиниці, у Донецькій області нема жодного.

Останнім часом до МГО «Мартін-клуб» активно звертаються молоді дівчата-сироти, які завагітніли і вирішили народжувати дітей. Це рішення, як правило, призводить до сумних наслідків. Майбутню маму ставлять перед фактом: або після народження дитини вона не матиме де жити (тобто піде на вулицю), або залишає дитину в пологовому будинку та повертається до звичного життя в гуртожитку. Таким чином, більшість з них позбавляються можливості зберегти родину і виховувати малюка. Сироти народжують сиріт… Цю проблему «Мартін-клуб» намагається вирішувати власними силами, але їх в вочевидь не достатньо. Окрім макіївської молодіжної громадської організації, яка утримує реабілітаційний дитячий центр, що став останнім часом також притулком для молодих соціально незахищених мам, таким дівчатам допомагають у Донецьку – в реабілітаційному центрі «Місто Сонця», а також у макіївському притулку, який утримує Церква Рема.

Керівник молодіжної громадської організації «М.АРТ.ІН-клуб» Вікторія Федотова розповіла про своє бачення проблеми молодих випускників інтернатських закладів:
- Вже 10 років наша організація займається вирішення проблем молоді і дітей вразливої категорії. Такий самий час на території міста існує реабілітаційно-тренінговий центр для дітей та молоді в стані кризи «Дитяче селище». Окрім іншого робота реабілітаційного центру допомагає нам зрозуміти та побачити суть того, що наразі відбувається з дітьми-сиротами.
Ми чітко бачимо, що у 2000 році основним контингентом вихованців «Дитячого селища» були хлопчики та дівчатка 7-12 років, які мешкали на вулицях міста, у теплотрасах, на горищах та у підвалах будинків. Ці діти мали серйозні проблеми із здоров’ям, зловживали наркотиками, дуже важко адаптувалися до життя у дитячому притулку.
Сьогодні велика частина звернень про допомогу до нас надходить з приводу дівчат підліткового віку, які народжують дітей. Будучи сиротами, вони не мають підтримки з боку своїх родин, більшість не має власного житла, ті у кого воно є через молодий вік позбавлені права скористатись ним до досягнення повноліття. Державі ж, нажаль, нічого запропонувати цим молодим жінкам для того, щоб допомогти їм не втратити зв’язок з дитиною.
Існує думка, що в молодих сиріт відсутні батьківські інстинкти і вони народжують таких само сиріт, як вони самі. Насправді, це міф. Наш досвід доводить, що за наявності мінімальної матеріальної та психологічної підтримки, такі дівчата стають ані трохи не гіршими матерями, ніж жінки із звичайних родин. Саме для того, щоб сиріт не ставало більше необхідно створити умови, в яких молода жінка-сирота, яка потрапила у таке становище, змогла б реалізувати себе як мати, та забезпечити старт сімейного виховання своїй дитині.

Також Вікторія Федотова доповіла, що у 2008 році організацією був розроблений «Стратегічний план розвитку дитячої та молодіжної політики міста Макіївки на 2009-2012 роки". У цьому плані йдеться про необхідність відкриття соціального гуртожитку для сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Також наголошується на необхідності проведення заходів щодо посилення відповідальності батьків по відношенню до дітей. Ситуація, коли молоді батьки змушені відмовитися від дитини саме через відсутність умов для життя неприпустима. Важливо зрозуміти, що соціально допомога молодій матері-сироті сьогодні – це шанс для неї та її дитина на нормальне життя, а для держави – можливість зменшити кількість дітей, які залишаться сиротами через відмову батьків від їх виховання.

- Від концепції ми перейшли до практики. За останні 4 роки через «Дитяче селище» вже пройшли 6 дівчат вразливої категорії, які народили в дуже ранньому віці. Наразі у РТЦ мешкають дві такі жінки. Ми переконалися у тому, що наявність підтримки та доброзичливого ставлення дає можливість таким дівчатам нормально виховувати дітей. Якщо втручання соціальних працівників відбувається невдовзі після пологів, як правило, вдається налагодити грудне вигодовування, що дуже важливо для малюка, - розповіла пані Федотова.
У листопаді 2009 М.АРТ.ІН-клуб придбав другий будинок спеціально для потреб таких жінок з немовлятами. Там вони матимуть більш сприятливі умови для виховання малюків. Нажаль, будинок зовсім маленький – на три пари (мама+малюк). Однак цей крок не останній – у перспективі придбання ще одного будинку.

На засіданні прес-клубу також виступила голова донецької міської молодіжної організації "Молодіжний альтернативний центр" Тетяна Носач. У реабілітаційному центрі організації «Місто Сонця» також близько місяця тому оселилася молода родина – 17-річні батьки зі своїм новонародженим малюком. Молоді люди навчаються в одному з ПТУ Макіївки і були змушені шукати притулку в громадській організації через неможливість мешкати у студентському гуртожитку разом з дитиною. Ми писали вже про цю ситуацію – див. статтю Кому вигідне сирітство в Україні? (історія відмови).
Нещодавно обом молодим батькам виповнилося 18. У середині лютого вони мають намір офіційно зареєструвати шлюб і починати процес відстоювання своїх житлових прав – і в мами і в тата є закріплене житло. А поки найголовніша задача – забезпечити нормальне існування малюку. Разом із працівниками реабілітаційного центру молодій мамі вдалося відновити лактацію. Дитина почувається чудово.

Ця історія стала дуже яскравою ілюстрацією статистичних даних. Вони кажуть про те, що щороку в українських пологових будинках близько тисячі новонароджених дітей стають сиротами, майже три тисячі дітей щороку надходять до будинків дитини (заклади для дітей від 0 до 3-х років).

Враховуючи таку статистику надходження дітей до інтернатських закладів, дуже непереконливо звучить статистика про кількість усиновлених дітей. Особливо якщо подивитись на причини, через які новонароджені опиняються без піклування родини. Основні – це стан здоров’я дитини (нездатність батьків забезпечити необхідне лікування, якщо дитина народжується з вадами), а також соціальна незахищеність матері чи родини.
Майже 50% відмов у пологових будинках підписують випускниці інтернатів. Дівчата, які народжують у досить молодому віці і не в змозі самостійно влаштувати своє життя: знайти житло, роботу, побудувати нормальні відносини з батьком дитини.

Світова спільнота давно прийшла до висновку, що кращого місця, ніж сім’я, для виховання дитини не існує. Лише у колі близьких людей формуються прихильності. В зв’язку з цим будь-яка гуманна держава має активно намагатися зберегти біологічну сім’ю.
Кажучи про збереження родини для дитини, треба розуміти, що йдеться не лише про зменшення кількості сиріт, але й про психічне та фізичне здоров’я таких дітей. Йдеться перш за все про грудне вигодовування та прив’язаність - тісний тілесний та психологічний контакт між матір’ю та немовлям. Позбавляючись його, новонароджений піддається ризику спотворення психічного розвитку на все життя. Опиняючись в ізоляції, без матері, вже до півроку дитина помітно відстає в розвитку, а через рік стрімко втрачає належний потенціал інтелекту і емоційності. Саме тому особливу тривогу викликає те, що значна частина дітей потрапляють у інтернатні заклади відразу після народження або у дуже ранньому віці
Якщо у дитини не сформована прив’язаність, вона не здатна жити повноцінним життям. Майже усі дослідження доводять, що емоційний фундамент закладається упродовж першого півтора року.

Начальник відділу соціального супроводу макіївського міського центру соціальних служб для сім’ї та молоді Ніна Ладанова повідомила про те, що незабаром на базі одного з макіївських ПТУ, яке має неофіційний статус «сирітського» (має можливість надати такій категорії абітурієнтів житло у гуртожитку та необхідну соціальну підтримку) буде відкрито консультаційний пункт. Звернувшись до нього, молоді жінки зможуть отримати детальну інформацію про те, на яку підтримку з боку державних соціальних служб та доброчинних організацій міста вони можуть розраховувати. Є сподівання, що своєчасно надана інформація допоможе їм почуватися більш впевнено і прийняти правильне рішення.

Також присутні почули точку зору Світлани Рибалко – директора соціального центру матері і дитини, що будується. Відкриття такого закладу давно заплановане у м.Макіївка. Він матиме статус обласного центру і прийматиме жінок з усієї Донеччини. Нажаль, реконструкцію будівлі, яка розпочалася майже три роки тому, виконано лише на 43% і її завершення потребує великих фінансових вливань. Таким чином, вкрай необхідний сьогодні регіону заклад, досі не може розпочати роботу. Світлана Рибалко розповіла, що досвід роботи 19 існуючих в інших регіонах України аналогічних закладів свідчить про те, що майже половина жінок, які мали намір залишити дитину у пологовому будинку через соціальну невлаштованість, відмовляються від цього рішення.
Макіївський центр розрахований на 32-48 місць (16 кімнат, в кожній з яких мешкатимуть мама і її новонароджений малюк та, можливо, інші, доросліші діти). Жінка зможе оселитися у центрі на 7-му місяці вагітності і перебувати в ньому до досягнення малюком 1,5-річного віку. У центрі вона отримуватиме психологічну, медичну допомогу і навіть (за бажанням) професію.
Залишається тільки дочекатись відкриття такого центру та сподіватись, що його потужностей вистачить густонаселеному регіону з найвищою в Україні народжуваністю.

Усі присутні дійшли одного висновку – необхідно інтегрувати зусилля державних та недержавних інституцій. Вирішення проблеми збереження родин молодих випускників інтернатів сьогодні – це вирішення проблеми сирітства завтра, можливість розірвати замкнене коло сирітства.
До того ж існує економічний аспект проблеми. Кажучи сьогодні про брак коштів на підтримку соціально незахищених матерів, держава повинна усвідомлювати, що утримання дитини в інтернатському закладі коштуватиме набагато дорожче. До того ж лише 20% витрачених коштів підуть безпосередньо на потреби дитині. Інші 80% - на утримання самих закладів: виплату зарплатні, ремонт приміщень, комунальні послуги. До того ж ці витрати зростають паралельно з тим, як зростає дитина – коли вихованцеві інтерната виповнюється 18, замість його повного утримання, держава змушена виплачувати пенсію, компенсації, інші соціальні виплати.
Але всі ці неймовірні витрати не здатні забезпечити дитині нормального майбутнього – 10% випускників інтернатів намагаються покінчити життя самогубством, близько 50% потрапляють під вплив кримінального середовища, 30% стають алкоголіками та наркоманами і лише 5% створюють власну життєздатну родину.
Отже соціальний супровід потенційної «мами-відмовниці» в соціальному центрі 1-1.5 року, що коштує на багато менше державі, крім того набагато краще для дитини, яка не відчуває травми розлучення із мамою та інституціоналізації, що катастрофічно впливає на її фізичний та психологічний розвиток.
У грудні 2009 року за підтримки Творчого Центру Каунтерпарт при фінансуванні ПРООН та Міністерства закордонних справ Данії організацією «М.АРТ.ІН-клуб» розпочато проект під назвою «РАЗОМ ДО ДИТИНСТВА», мета якого – посилити вплив організацій громадянського суспільства на розвиток міста.
У Макіївці має бути сформовано ініціативну групу втілення змін за громадською стратегією розвитку місцевої дитячої політики з активістів ОГС міста. Заплановане також навчання для представників громадських організацій мета якого – підвищити ефективність роботи НУО. На наступному етапі проводитимуться громадські обговорення з представниками територіальної громади з приводу втілення змін в дитячій та молодіжній політиці. Логічним завершенням цього етапу стане конференція, де представники територіальної громади, ОГС та професіоналів в сфері дитинства зможуть напрацювати конкретні пропозиції, які буде надано в міську раду та профільні відділи виконкому.
Усі ці зусилля будуть спрямовані, в першу чергу, на те, щоб поєднати зусилля територіальної громади, ОГС та державних структур задля вирішення спільних задач – покращення становища дітей та молоді у місті Макіївка.