http://rights.martin-club.org.index.php?id=1260285779

Донецьким сиротам допомогають лише іноземці

08.12.09 | ngo.donetsk.ua
М.АРТ.ІН-клуб пропонує співпрацю волонтерам
Реабілітаційний центр Райдуга демонструє роботи своїх вихованців
Іоланда Тіммерс та Софі Ледук розповідають про роботу волонтера
5 грудня в більшості країн світу святкують Міжнародний день добровольців в ім’я економічного й соціального розвитку. Дуже часто це свято називають - день волонтерів. Міжнародний день добровольців в ім’я економічного й соціального розвитку був заснований з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН в 1985 році. Цей день призначається на подяку всім людям, що зробили добровільний внесок у розвиток економіки й соціальних програм на території багатьох держав, пише Портал неполітичних новин NGO.donetsk.ua.
http://ngo.donetsk.ua/donsociety/11993.

Волонтери, чия праця повністю добровільна й не вимагає матеріальної винагороди, присутні в кожній країні, й завдяки їхнім безоплатним старанням реалізуються багато важливих для розвитку держави економічних ісоціальних програм.

У світі існує всесвітня декларація Добровольців, де сказано, що добровольці мають повне право брати активну участь у різних економічних і соціальних програмах, що не вимагають за працю винагороди.

До дня волонтера у Донецьку сьогодні, 4 грудня, в бібліотеці імені Крупської пройшла промоакція на тему: «Робота волонтера в Україні та закордоном». Провели її іноземні волонтерки, які працюють в Україні, - Іоланда Тіммерс (Нідерланди) та Софі Ледук (Франція).


Іоланда Тіммерс з Нідерландів у 2006 році отримала ступінь бакалавра із соціальної допомоги. Спеціалізується на допомозі людям, які мають погані звички – зловживання наркотиками, алкоголем азартними іграми. Після навчання рік була волонтером в Індії –працювала з дітьми вулиць, сиротами. У 2008-му закінчила навчання і поїхала до В`єтнаму на півроку волонтером, щоб викладати англійську та працювати з дітьми-сиротами. Зараз перебуває в Україні вже протягом 6 тижнів і працює волонтером. Займається дотриманням прав людини і пропогує працю волонтером.

Софі Ледук приїхала з Франції. У 2006 закінчила навчання, за фахом – юрист. Працювала адвокатом у сфері нерухомості. Нещодавно залишила цю роботу задля стажування у Буркіна Фасо, де піклувалася про ВІЛ-позитивних. В Україні також займається дотриманням прав людини та пропагує роботу волонтером.


Підчас акції у Донецьку Іоланда та Софі розповіли про роботу волонтера, зокрема, свій досвід. Присутні дізналися, як можна долучитися до волонтерського руху. Був продемонстрований фільм про особливості роботи волонтера та презентовані організації, що займаються волонтерським рухом на Донеччині.

Серед них:

«Райдуга» - реабілітаційний центр для дітей та молоді з обмеженими можливостями (аутизм, паралич мозоку тощо). Центр забезпечує щоденні заняття спортом і творчістю та надає платформу для спілкування дітей та молоді з обмеженими можливостями.

«Город Солнца» – центр альтернативного юнацтва та громадська організація, яка допомагає безпритульним дітям Донецька. Центр працює з вуличними дітьми та забезпечує підтримку сім`ям - займає дозвілля дітей музикою, спортом, театром, іграми і так далі. «Город солнца» - щоденна віддушина для вуличних дітей (їжа, гуртожиток).

«Мартін Клуб» – громадська організація з головною метою – покращити ситуацію з дотриманням прав дитини. У громадської організації під опікою знаходиться дитячий будинок, організація надає юридичну допомогу.