http://rights.martin-club.org.index.php?id=1259592606

Музична терапія для вихованців правозахисного дитячого готелю

30.11.09 | Олена Горгадзе-Кузнецова
З 1 листопада у правозахисному дитячому готелі працює музичний терапевт. Заняття з музики, рукоділля та сеанси музичної терапії для вихованців «Дитячого селища» кожні вихідні проводить музичний терапевт, вальдорфський вчитель Ірина Іжикова.
Знайомство з «Дитячим селищем» для Ірини відбулося півроку тому під час семінару з вальдорфської педагогіки та елементарної терапії, який ГМО М.АРТ.ІН-клуб спільно з Товариством елементарної терапії та елементарного догляду за здоров’ям (Берлін) організував для педагогів міста Макіївка. Ірина Іжикова виступала на семінарі у якості тренера. Відвідавши «Дитяче селище», вона побачила потребу її вихованців у допомозі музичного терапевта, а також в інших формах гармонізації та оздоровлення.
Сьогодні Ірина – часта гостя у селищі Ханжонкове. Діти з нетерпінням чекають на неї кожного уік-енду. У правозахисному готелі відновилися музичні заняття – кожен обирає собі музичний інструмент до душі: хтось грає на флейті, комусь ближче піаніно, а у когось в душі відгукують звуки гітари. У своїй роботі Ірина використовує також рідкісні музичні інструменти – вітряну арфу, окарину, африканські барабани, маракаси. Заняття дозволяють дітям пережити скриті конфлікти, що таяться у глибинах підсвідомості, відновити порушені зв’язки найтоншої духовної матерії. Нажаль, музична терапія не дає миттєвих результатів, однак дозволяє вирішити проблеми, які не в змозі вирішити медицина традиційна.
- Музична терапія у комплексі з методикою елементарного догляду за здоров’ям може дати вихованцям «Дитячого селища» шанс розкрити свої творчі здібності, позбавитися від «зажимів» та комплексів, що заважають дітям повноцінно розвиватись. Мені хотілося б зробити їх сильнішими, впевненішими у собі, добрішими та гармонічнішими. Думаю, нам це по плечу, адже діти займаються з ентузіазмом, - каже Ірина Іжикова.