http://rights.martin-club.org.index.php?id=1247297915

Музика об’єднує, зціляє, виховує

11.07.09 | Олена Горгадзе-Кузнецова
В один з перших вихідних вересня вихованці “Дитячого селища” - реабілітаційно-тренінгового центру для дітей та підлітків у стані кризи завітали в гості до хорової студії Донецького національного університету.

Привід для зустрічі був водночас сумний та радісний. З одного боку підійшов до завершення піврічний волонтерський проект Ханни Рюс — музикального педагога з Німеччини, яка за програмою “Німецько-російського” обміну приїхала працювати з дітьми до макіївської громадської організації “М.АРТ.ІН-клуб”. З іншого — вихованцям “Дитячого селища” було чим пишатися — вони вийшли на сцену з власним концертом, який став можливим завдяки тому, що півроку діти займалися з Ханною музикою та багато чому навчилися. Вони змогли порадувати гостей концерту не лише власним хоровим співом, а ще й грою на фортепіано, гітарі, флейті.

Ханна Рюс: “Мене запитали, чи є якась особлива методика, за якою я працюю з дітьми. Напевно, ні. Я просто отримую задоволення від процесу музичних занять з ними, та бачу, що дітям також цікаво та приємно мати справу з музичними інструментами, співати. Я не ставлю на меті зробити з них професійних музикантів, та це й не можливо за такий короткий час. Мені просто хотілося залишити в їх душі яскраві спогади, та зробити їх трохи ближче до музики.”

Діти, деякі з яких лише два місяці тому вперше в житті взяли до рук музикальні інструменти, долаючи хвилювання, спочатку виступили самі, а потім змогли послухати виступи більш досвідчених музикантів. Не всі з них були дорослими.

Підтримати юних макіївчан приїхали також хлопці із дитячого будинку сімейного типу “Орлине гніздо”. Свій гурт вони називають джаз-бенд “Пілігрим”. Така назва з’явилася не випадково — свого часу всі вони жили у маріупольському притулку благодійного фонду “Пілігрим”, а потрапивши до великої родини Мірошників, в якій тато, Олександр Олександрович — професійний музикант, також почали грати на музичних інструментах. Сьогодні з дванадцяти дітей, які носять різні прізвища, але називають мамою й татом Ольгу та Олександра Мірошників, п’ятеро ходять до музичної школи, чи музичного училища. А кожної неділі родинний джаз-бенд виступає на службі у “Церкві Добрих Змін”, яка, власне і реалізує великий реабілітаційний проект, частинами якого є і центр дитячої реабілітації “Республіка “Пілігрим”, і сприяння створенню прийомних родин та дитячих будинків родинного типу (зараз їх вже три), і відкриття реабілітаційних центрів для дорослих, які втратили сенс життя та потрапили у полон шкідливих звичок.

Своєю натхненною музикою та щирими посмішками юні “Пілігрими” запалили зал — джазові, естрадні та класичні композиції у їх виконанні звучали настільки життєрадісно, що не залишили жодного байдужого у залі. Якщо під час виступу “Дитячого селища” зворушували перш за все наївність виконання та велике бажання грати, то подача юного джаз-бенду була досить переконливою — відразу ставало зрозуміло, що для цих дітей музика — це вже стиль життя, система виховання, та можливо, навіть, дещо більше.

Олександр Мірошник: «Неймовірно, але колись ці діти вешталися вулицями, та навіть не уявляли, що вони є музиками за покликанням. Сьогодні вони це знають, і це чудово”.

Друге відділення концеру було подарунком для дітей від хору ДонНУ, який запросив усіх до своєї репетиційної зали. Вже більш ніж п’ять років студенти з різних факультетів приходять на публічні лекції та музичні заняття до студії, яку очолює Володимир Пасечник - музичний педагог. Тут співають як ті, хто вже мають музичний досвід, так і молоді люди, яким тут допомагають розкрити їх музичний талант. В студії можна займатися хоровим співом, або вчитися вокалу чи грі на блок-флейті. Виступ учасників хорової студії подарував справжню насолоду слухачам, а для дітей, які виступали у першому відділенні, він став ще й прикладом того, чого треба прагнути.

Перший виступ хору на твір Тараса Шевченка “Реве та стогне Дніпр широкий” став справжнім енергетичним вибухом вечора. Пісня у натхненному виконанні майже тридцяти молодих людей змусила слухачів затаїти подих, а потім шалено аплодувати. Дуже яскраві хорові композиції на фольклорні мотиви, на твори Моцарта та Бойса, оперні партії у виконанні вокалістів, виступи тріо флейтистів, гра на гітарі, фортепіано, домрі — це лише короткий перелік того, чим більше ніж годину дивували слухачів вихованці університетської студії.

Після концерту гості та артисти довго не хотіли залишати залу — їм було про що поспілкуватися: діти з неймовірним захопленням розглядали музичні інструменти та знайомилися з іншими виконавцями. Для молодих людей цей вечір став також знаковим — вони отримали яскравий приклад того, як можна бути соціально активним та насолоджуватися цим.

Вікорія Федотова, президент молодіжної громадської організаціі “М.АРТ.ІН-клуб”: “Сьогоднішній концерт довів ще раз, що навіть найменші інвестиції у знедолених дітей, у їх розвиток та виховання дають чудові результати. Вони дуже потребують родинного тепла та турботи, а музика — це чудова можливість для них збагатити свій внутрішній світ та розвинути всі таланти — не лише музичні. Це дуже важко зробити в умовах інтернату. Саме родинні форми виховання та індивідуальний, “емоційний” підхід до кожної дитини — ось єдина можливість зробити з покинутоъ дитини багатогранну та гармонійну людину”.

НЕВЕЛИЧКЕ ВІДЕО З КОНЦЕРТУ МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ:

ВІДЕО

коментарі

новий коментар