http://rights.martin-club.org.index.php?id=1311076808

Як встановити батьківство?

19.07.11 | Захист прав дітей | ditu.ks.ua
Ще недавно тест на встановлення батьківства був для нас явищем, що належать хіба що до «мильних опер». Сьогодні ця процедура стає все більш популярною, однак далеко не кожен знає, що потрібно зробити, щоб її пройти.

За неофіційними даними, приблизно кожен п‘ятий чоловік, що проходить тест на встановлення батьківства, з’ясовує, що він не є біологічним батьком дитини. Зрозуміло, що проводити такий тест приходять тільки люди, які мають для цього певні причини або хоча б підозри, але статистика все одно вражаюча.

Втім, тест на батьківство може знадобитися з найрізноманітніших приводів.

Для вирішення спірних судових проблем: стягнення аліментів або з‘ясування права спадкування

В індивідуальному порядку, не для суду: у випадку, коли батько не впевнений, що батьком дитини є саме він, або мати (або майбутня мати, тобто вагітна жінка) не впевнена, хто саме є батьком її дитини (або передбачуваний батько заперечує своє батьківство).

При виїзді за кордон сім’ї, в якій росіянка одружена з іноземцем. Якщо така пара, яка має дитину, хоче переїхати на батьківщину чоловіка, то з ініціативи посольства необхідно підтвердження батьківства. Цей захід надалі позбавить дітей від можливих проблем з громадянством.

Особливо варто відзначити, що ніяких юридичних обмежень щодо цього немає, тобто будь-яка людина, без будь-якого рішення суду, сьогодні може зробити такий тест. Для цього потрібно звернутися в міське бюро судово-медичної експертизи (якщо вона надає послуги приватним особами) або в приватну лабораторію. Правда, в Росії таких лабораторій поки не дуже багато і розташовані вони у великих містах.

Справа техніки

У недавньому минулому процедура встановлення батьківства була досить примітивною. Порівнюючи групи крові і резус-фактори батьків і дитини, лікарі лише встановлювали, може та чи інша людина бути батьком чи не може.

Сьогодні для цього застосовуються генетичні дослідження. Як відомо, кожен з батьків дає дитині половину ДНК. У ході аналізу фрагменти ДНК, в яких міститься генетична інформація — локуси, — досліджуються під мікроскопом. ДНК дитини порівнюється з ДНК обох батьків. Спочатку виявляються хромосоми, успадковані від матері, а що залишилися порівнюються з хромосомами батька. Якщо вони збігаються, то чоловік з вірогідністю 99,9% є батьком дитини. Чому 99,9%? Тому що не можна повністю виключити можливість, що десь на світі існує однояйцеві близнюки цього чоловіка. А от негативний результат 100-відсотково від‘ємний.

До речі, зразки ДНК матері для такого дослідження необов’язкові, без їх наявності точність результату буде лише трохи нижче. Термін проведення дослідження залежить від лабораторії: від 2-3 днів до 2 місяців. Звичайна вартість аналізу — 300 — 500долл (В Євролаб аналіз коштує:1750 — простий, 2 100 — точний, 2 900 — суперточних)

Суд та діло

Що ж потрібно зробити, щоб пройти такий тест? У першу чергу, це залежить від того, чи потрібні вам офіційні результати, що мають юридичну силу. Такі результати можуть бути отримані, якщо людина звернулася до суду, суд виніс рішення про призначення експертизи та визначив, в якому медичному центрі вона буде проведена. Тоді в призначений день всім учасникам експертизи — батькові, матері і дитині — необхідно з‘явитися в цей центр з документами, що засвідчують особу.

Крім того, офіційні результати можуть бути отримані до суду і використані як матеріали при зверненні до суду. Проте зроблено це має бути, знову ж таки, в медичному центрі, що має ліцензію на проведення судово-медичних генетичних експертиз.

Як правило, якщо встановлення батьківства проводиться по суду, в якості біологічного матеріалу використовується кров з вени. Забір крові проводиться в самій лабораторії. Якщо батьки і дитина проживають далеко від лабораторного центру, кров можуть взяти в іншому медичному закладі (яке також визначає суд) та з дотриманням необхідних процедур направити до лабораторії.

Ну а що якщо результати тесту вам потрібні тільки для себе, та і іти всією сім’єю вам нікуди не хочеться?На цей випадок багато лабораторій пропонують вам зробити забір зразків прямо у себе вдома і направити його на аналіз з кур‘єром. Біологічним матеріалом в даному випадку послужить проба епітелію з внутрішньої частини щоки.

Щоб надати на експертизу зразок, який відповідає всім вимогам, необхідно попередньо ретельно прополоскати рот. 2 години перед цим не можна ні курити, ні чистити зуби. Маленькій дитині, відповідно, треба дати попити води з пляшки. А якщо дитина ще не п’є воду, просто почекати 3 години після годування.

comments

new comment