http://rights.martin-club.org.index.php?id=1310557651

У Донецьку можна зробити ДНК-аналіз за 6 тисяч

13.07.11 | NGO.donetsk.ua | ngo.donetsk.ua
В Україні відкрилася 5-та генетична лабораторія – у Львові. Вона буде обслуговувати Західний регіон України. До того ДНК-лабораторії були у Донецьку, Запоріжжі, Києві, Криму.

Такі установи працюють при обласному управлінні міліції. Тут проводяться молекулярні дослідження на основі ДНК у кримінальних справах – визначають вбивць, гвалтівників, злодіїв за зразками волосся, сперми, крові.

До того слідчі із західних областей возили генетичні зразки в інші регіони України.

"Дослідження оплачувала зацікавлена особа, Міністерство внутрішніх справ оплачувало слідчим відрядні в інші області", - розповів капітан міліції Марія Якимів, начальник сектору молекулярно-генетичних, імунологічних, цитологічних та одорологічних досліджень.

У лабораторії – три експерти, вони пройшли стажування у столиці та занесені до єдиного реєстру судових експертів України при Міністерстві юстиції. Сюди можуть звертатися і цивільні. Тут можна провести ДНК-аналіз на батьківство. Якщо такий висновок потрібен за висновком суду у справі про розлучення, аналіз проводиться безкоштовно. За власним бажанням батьківство можна визначити за 6 тис. грн.

"Щоб визначити батьківство, треба узяти зразки з трьох осіб – матері, батька і дитини, тому обійдеться таке дослідження у 6 тисяч гривень. Аналіз зразка з однієї особи коштує 2 тисячі гривень", - зазначила Якимів.

Висновок буде готовим максимум через місяць, залежно від того, чи багато досліджень у лабораторії проводиться на даний момент. Достовірність аналізу – 99,9 відсотків.

comments

new comment